Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svensk polis till Köpenhamn nästa vecka

TT

Publicerad 2024-08-15

En svensk polis kommer att börja arbeta i Köpenhamn från och med nästa vecka. Arkivbild.

Från och med måndag nästa vecka kommer en svensk polis att stationeras permanent i Köpenhamn, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi hoppas att det ska gå snabbare att genomföra olika åtgärder, att få fram information, att kunna biträda varandra i olika insatser och utredningar, säger polisens presstalesperson Nils Norling till kanalen.

En dansk polis har redan börjat arbeta i polishuset i Malmö. Ytterligare en dansk polis kommer att placeras på polisens nationella operativa avdelning i Stockholm.

– Danska och svenska gäng arbetar inte utifrån gränser. Därför är det viktigt att vi från polisens sida även arbetar tillsammans, har Torben Svarrer, enhetschef vid Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet, tidigare sagt till till TT.

Både Norling och Svarrer har uppgett att det utökade samarbetet varit planerat en längre tid, men att tajmningen inte kunnat bli bättre.

Den senaste tiden har flera svenska medborgare varit involverade i våldsdåd i Danmark. Under augusti månad har hittills sex svenska medborgare häktats i landet, varav flera minderåriga. De är misstänkta för allt från mordförsök till innehav av handgranater.