Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Harris undviker fråga om allians med Netanyahu

TT

Uppdaterad 06.48 | Publicerad 02.30

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris i samband med en ceremoni för att hedra offren för 7 oktober-attacken i Washington på måndagen.

Relationen mellan Joe Bidens regering och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varit märkbart spänd sedan kriget i Gaza bröt ut i fjol.

När presidentkandidaten Kamala Harris får frågan om hon ser Netanyahu som en nära allierad undviker hon att svara.

– Med all respekt skulle jag vilja säga att det är rimligare att fråga huruvida vi har en viktig allians med den israeliska befolkningen, och där är svaret ja, säger den sittande vicepresidenten i en intervju med CBS 60 minutes.

Harris får också frågan hur hon ser på att USA inte lyckats nå en vapenvila i Mellanöstern – och på att Israel flera gånger ignorerat amerikanernas vädjanden, exempelvis om att inte gå in med marktrupper i Libanon.

– Vårt diplomatiska arbete tillsammans med israeliska ledare är ett fortlöpande engagemang som syftar till att klargöra våra principer, svarar hon.

Inte träffa Putin

Angående kriget i Ukraina fastslår Harris att hon inte skulle träffa Vladimir Putin för fredssamtal utan ukrainska representanter närvarande.

President Joe Bidens regering har konsekvent undvikit alla samtal med den ryske presidenten.

– Inte bilateralt utan Ukraina, nej. Ukraina måste ha inflytande i Ukrainas framtid, svarar Harris på frågan om hon skulle ses öga mot öga med Putin för att nå ett slut på kriget.

”Putin i Kiev”

Harris kritiserar även sin republikanske motpart Donald Trump, som hon anklagar för att vilja ”ge upp Ukraina”.

– Om Donald Trump var president skulle Putin sitta i Kiev i detta nu, hävdar hon.

Vad gäller ekonomin upprepar Harris sådant hon sagt tidigare om sänkta skatter för småföretagare, lättnader för den som köper sin första bostad och stopp för överdrivna prishöjningar.

Hon utvecklar dock inte hur hon och Demokraterna skulle kunna få igenom förslagen i kongressen.