Brittiska regeringen håller krismöte om våldet

TT

Uppdaterad 03.51 | Publicerad 02.28

Sammandrabbningar med polis under söndagen utanför ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham.

Brittiska regeringen sammankallar till ett krismöte på måndagen efter helgens våldsamma upplopp i flera städer, rapporterar BBC.

– Det här är ingen protest, det är organiserat våld, sade premiärminister Keir Starmer på söndagen.

Fler än 150 personer har gripits i samband med våldsamheterna, som tog fart efter att tre flickor dödats i ett knivdåd i Southport i måndags.

– Vi kommer att göra vad som krävs för att ställa dessa ligister inför rätta, sade premiärminister Keir Starmer i ett tal till nationen på söndagen och underströk att det rör sig om attacker av högerextremister.

Våldsamheterna inleddes och eldades sedan på av desinformation som spridits online om den misstänktes bakgrund, bland annat att han ska ha varit nyanländ och asylsökande. Men den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

På söndagen fortsatte våldet, för sjätte dagen i rad, i flera städer. Bland annat attackerades ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham. Minst tio poliser skadades, varav en slogs medvetslös. Även i Tamworth utanför Birmingham skedde sammandrabbningar vid ett liknande hotell.

– Jag garanterar att ni som deltar, antingen direkt eller genom att piska upp stämningen online, kommer att ångra er, sade Starmer på söndagen.