Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Domen: ”Rätt att stänga Lundsberg”

Publicerad 2014-06-25

Jan Björklund: ”Nödvändigt beslut”

Två instanser menade att Skolinspektionen gjorde fel som stängde Lundsberg.

Nu ger Högsta förvaltningsdomstolen myndigheten rätt.

– Ett välkommet beslut. Och nödvändigt, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Efter att två elever på internatskolan Lundsberg brändes med strykjärn under en nollning i augusti förra året stängde Skolinspektionen skolan med ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Men både förvaltnings- och kammarrätten menade att det var fel. Det eftersom de gjorde bedömningen att myndigheten bara får utöva tillsyn över skolan och inte i elevhem.

Skolinspektionen gjorde rätt

Saken har nu prövats i den högsta instansen – och Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, tycker annorlunda.

I domen som föll i dag ges Skolinspektionen rätt.

HFD har tagit ställning till om Skolinspektionens tillsyn också omfattar internatverksamheten vid Lundsberg – och kommit fram till att den visst gör det.

”Kränkningar mellan skolans elever på elev­hemmen har ett sådant samband med skolverksamheten att de omfattas av skolhuvud­mannens åtgärdsansvar”, skriver HFD i ett pressmeddelande.

Jan Björklund sa efter de två första domarna att han skulle ta initiativ till en lagändring om inte Skolinspektionen fick rätt. Samtidigt drogs en översyn av skollagen i gång.

Och utbildningsministern är nöjd med dagens dom.

”Tilltron till tryggheten ökar”

– Jag menar att självklart måste också internatboendet vara tryggt och stå under skolledningens ansvar. Annars tror jag att föräldrar i framtiden inte kommer att våga skicka sina ungdomar dit.

Björklund säger att det ännu är för tidigt att säga om beslutet i HFD påverkar översynen av lagstiftningen. Att han måste sätta sig in i domen först.

– Men behovet av akut förändring har sjunkit drastiskt.

Björklund tror att dagens besked också är positivt för internatskolorna.

– I ett första steg tror jag kanske att Lundsberg känner att de förlorade, men i ett andra steg tror jag att de vinner på att tilltron till tryggheten ökar, säger han och fortsätter:

– Det här betyder att ledningen på en internatskola har ett tydligt ansvar och att Skolinspektionen har rätt att granska det. Jag tror att det leder till att föräldrar också fortsatt vågar skicka barn till den här typen av skolor.

”Det är positivt”

Också Skolinspektionens generaldirektör Anne-Marie Begler är glad över domen i dag.

– Det är positivt för Sveriges elever att det både blir tydliggjort hur långt huvudmannens ansvar går och att det är någon som har ansvar för att förebygga kränkningar i själva internatdelen. Det stärker elevernas ställning, säger hon till TT utan att kunna säga mer exakt vilken betydelse domen får för hur långt ansvaret når.

Johan von Schéele, talesperson för Stiftelsen Lundsberg, säger till TT att han tycker att det är bra att domen klargör Skolinspektionens tillsynsrätt för alla internat i landet.

– Men självfallet har vi känt ett ansvar även om Skolinspektionen inte hade haft tillsynsrätten. För oss är ansvaret för elevernas trygghet på vårt internat väldigt viktigt, säger han till nyhetsbyrån.

Enligt Von Schéele har skolan vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända i framtiden.

För Lundsberg får domen i dag ingen större betydelse eftersom Skolinspektionens beslut var tidsbegränsat. Skolan kommer inte att stängas igen.

Bakgrund: Detta hände under nollningen

Den 24 augusti förra året skulle en nollning, det så kallade "existensbeviset" genomföras på Lundsberg.

Nio äldre elever går in på två elevrum utrustade med ett strykjärn som de ska låtsas brännmärka nykomlingarna med. I första rummet går allt enligt plan och de nya eleverna förstår att det är på skämt.

I det andra rummet, där 14-åringen bor, går det däremot fel. Strykjärnets kontakt, som var tänkt att sitta i vägguttaget ett ögonblick, fastnar och blir sittande några sekunder. När det förs mot 14-åringens rygg är det hett och orsakar en andra gradens brännskada. 14-åringen förs till sjukhus.

Två elever dömdes efter händelsen av Värmlands tingsrätt till böter för vållande till kroppsskada.

(TT)

ANNONS