Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Eleverna valde mellan olika tortyrmetoder

Publicerad 2014-01-09

KARLSTAD. De äldre Lundsbergseleverna vägde mellan olika nollningsmetoder innan de gick in till de yngre.

Det stod mellan "u-båten" och strykjärnet – och de beslöt sig för det senare.

Men 18-åringen som satte i kontakten hade aldrig tidigare använt redskapet.

– Min mamma brukar göra saker, sa han i tingsrätten.

Det var fullt inne i salen på Värmland tingsrätt i Karlstad på onsdagen, då första rättegångsdagen av tre inleddes mot nio åtalade 18-åriga sistaårselever på Lundsbergs skola.

”Jag var chockad”

Även en elevhemsföreståndare, så kallad "husfar", åtalas. Det handlar om olaga hot, medhjälp till olaga hot och vållande till kroppsskada efter den "nollning" som de äldre eleverna genomförde mot de yngre i augusti i fjol.

Fyra elever mellan 14-17 år hotades, tvingades ned på golvet med ögonbindel i sina rum och fick ett strykjärn tryckt mot kroppen. Två av pojkarna brändes av järnet, den ene fick föras till sjukhus med andra gradens brännskador.

Bland de tolv eleverna var den brände, nu 15-årige, pojken den ende som ansåg att det som hänt var ett brott. Han berättade att han var rädd och att han lidit av sömnsvårigheter efteråt

– Det gjorde väldigt ont. Jag var chockad, sa han i rätten.

Brände pojken ifrågasattes

Samtliga av 18-åringarnas försvarsadvokater försökte pressa pojken på om han verkligen inte "samtyckt" till nollningen och om han "verkligen varit rädd".

– Varför försökte du inte resa dig från golvet? Varför sa du inte nej? undrade en av de nio advokaterna.

– Varför sa du först att du inte var rädd? undrade en annan.

– Varför hade just du inte förstått vad du skulle utsättas för, när alla andra förstått? undrade en tredje av dem, Henrik Olsson Lilja.

Olsson Lilja uppger att det är "vanskligt att pressa en så ung kille".

– Men samtidigt har han ändrat sin berättelse. I början trodde han att det var på skoj, ´säger han till Aftonbladet.

Han fick andra gradens brännskada på ryggen. Anser du inte att det är ett brott?

– Det skulle kunna vara ett brott, men det är inte min klient åtalad för. Samtidigt hävdar flera att det var en olyckshändelse, säger Olsson Lilja.

Enligt 15-åringens målsägandebiträde Staffan Brandt var frågorna som pojken fick utstå "på gränsen". Han håller med om att mycket i förhandlingen kan liknas vid en våldtäktsrättegång, där offret skuldbeläggs genom ifrågasättande av den utsattes agerande.

– Det är en intressant tanke. Men skulle jag ta upp det där inne skulle det här målet börja handla om fel saker, säger han till Aftonbladet.

”Rå kärlek”

De äldre eleverna nekade samtliga till brott och hävdade att alla samtyckt till det som hände, och att strykjärnet blivit varmt av misstag.

– Det var glimten i ögat. Det var rå kärlek, sa 18-åringen som satte i sladden.

Han förstod inte hur järnet kunde bli så varmt efter så kort tid.

Har du använt ett strykjärn tidigare? undrade den brände pojkens målsägandebiträde, Staffan Brandt.

– Pinsamt att säga, men nej. Min mamma brukar göra saker, svarade 18-åringen.

Han berättade även att 18-åringarna känt press från övriga elever och "vuxenvärlden", däribland den förre rektorn som under ett möte informerat om invigningsritualer med "moment med kallt och varmt".

Under förhandlingarna framgick att Lundsberg har en speciell benämning på sin nollning. Man kallar det utfärdande av "existensbevis". och enligt traditionen förekommer flera olika metoder.

– Vi stod och vägde. Vi hade tre alternativ. Det första var att gå in och snacka med dem. Det andra var u-båten (när vatten hälls genom ett rör i munnen, vilket räknas som tortyrmetod, reds anm). Det tredje var strykjärnet. Vi tog strykjärnet.

– Vi ville göra något extravagant, utöver det vanliga.

”En skola för alla”

Skolan har nu inlett en förändringsprocess och nollning ska enligt talespersonen och styrelseledamoten Johan von Scheele totalförbjudas.

– Rättegången i dag berörde mig djupt. Det var tungt att höra de här berättelserns. Jag såg hur pressade våra ungdomar och anställda är.

Han uppger att eleverna inte deltar i rättegången frivilligt.

– Eleverna tvingas stå till svars mot varandra med vassa frågor i rätten. De är kallade, de har inget val, de är tvungna att sitta där.

Enligt Johan von Scheele har ingen elev känt sig hotad under nollningen:

– De åtalade har bett om ursäkt och de som varit utsatta för det här har inte känt något hot eller något sådant, säger von Scheele.

Samtidigt går utbildningsminister Jan Björklund (FP) ut med att de särskilda reglerna som gjort att riksinternaten kunnat ta ut avgifter försvinner.

Enligt Björklund har beslutet inte något med åtalet att göra: utredningen i frågan tillsattes för två år sedan.

Johan von Scheele välkomnar beskedet.

– Vi tycker det är bra. Vi vill att Lundsberg ska vara en skola som är öppen för alla. Det ska inte vara den feta plånboken som avgör. Nu finns så många bra friskolor att välja mellan och vi ska konkurrera med kvalitet och trygghet.

Det kommer, även efter reformen, dock kosta runt 260 000 kronor per läsår att gå på Lundsberg, genom internatavgiften.

Önskar milt straff

På Lundsbergs skola beskriver eleverna att stämningen varit tryckt sedan händelserna.

– Det som hänt är oacceptabelt. Samtidigt har konsekvenserna varit tillräckligt svåra för dem. Jag önskar väl bara så milt straff det kan bli, säger Carolina Tuula, 17.

– Stämningen har varit nere sedan det hände. Det kom som en chock och som en sorg för oss. Det dröjde bara några dagar innan de tyvärr stängde skolan, vilket var en ännu större sorg, säger Bernt Marcus Ivarsson, 17.

De uppger att inga elever på skolan bråkat, trots att både målsägande och tilltalade fortfarande går på skolan.

– Vi vet att det här hänt och händer på andra skolor. Vi hoppas att alla tar lärdom av vad som hänt, säger Carolina Tuula.