Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Rättegång mot Lundsbergeleverna

Uppdaterad 2014-01-24 | Publicerad 2014-01-08

Band för ögonen och brände med strykjärn

De nio eleverna är i dag alla 18 år.

Den anställde är i medelåldern.

Tillsammans står de nu åtalade för delaktighet i en pennalistisk "nollning" – sedan en 15-årig elev har bränts med strykjärn, och flera yngre elever hotats.

På onsdagsmorgonen inleds den tre dagar långa rättegången.

De nio eleverna är alla i dag 18 år gamla.

De är alla skrivna på fina adresser i Syd- och Mellansverige.

Täckte över ögonen

Det var i augusti i fjol som en 15-årig elev fördes till Karlskoga lasarett med brännskador och fördes därefter till Universitetssjukhuset Örebro. Han uppger att några skolkamrater på internatskolan Lundsberg ville "skoja med honom", men läkare upprättar en anmälan om grov misshandel. Eleven blir "skärrad" när han inser det, enligt förundersökningsprotokollet.

På kvällen den 24 augusti gick de nio unga männen in på elevhemmet där de yngre, nya eleverna bodde.

Där släckte de ljuset, beordrade de yngre skolkamraterna att lägga sig ned på golvet och täckte över deras ögon efter att de låtit dem se ett strykjärn.

De satte sladden i uttaget så att de yngre eleverna "förväntades känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet" som stämningsansökan lyder.

En man i övre medelåldern som är anställd vid elevhemmet åtalas för att ha "främjat händelseförloppet". Han diskuterade innan med två av 18-åringarna, som gjorde klart för honom att strykjärn skulle användas. Detta lämnade han "sitt tillstånd till".

Två av 18-åringarna misstänks för vållande till kroppsskada "som inte är ringa". De brände en av förstaårseleverna med ett strykjärn på ryggen. Eleven fick en brännskada av andra graden på 14 gånger 8 centimeter stor hudyta.

"Har skett på de utsattas rum"

Några dagar därefter beslutade Skolinspektionen, som redan kritiserat skolan hårt för den utsatta miljö eleverna befinner sig i med den beryktade pennalismen som fortfarande är högst levande, att stänga Lundsberg.

Skolan överklagade dock till förvaltningsrätten, som gick på skolans linje. Lundsberg kunde öppna igen den 9 september.

I november åtalades de tio.

Enligt åklagare Niclas Wargren är uppgifterna i stort sett samstämmiga om vad som skett.

– Det är inte så mycket fråga om bevisning. Det är mer en fråga hur man kan se på det ur de inblandades perspektiv. Jag har en uppfattning som lett fram till att jag har väckt åtal. Jag utgår från det som framkommit i förundersökningen, säger han till Aftonbladet.

Varför kan man inte se det här som ett "pojkstreck", som en ledamot i Lundsbergs styrelse uttryckt det?

– Jag tycker helt enkelt objektivt det uppfyller rekvisitet för olaga hot och jag tycker det inte finns något giltigt samtycke från de utsattas sida.

– Jag tycker också att i det här fallet finns det skillnader på flera olika sätt jämfört med andra nollningar. I vanliga fall sker nollningar på en plats dit de som "nollas" frivilligt tar sig. Här har man gjort det genom att gå in på de utsattas rum, där de bor.

På onsdagsmorgonen inleds den tre dagar långa rättegången i Värmlands tingsrätt, där Aftonbladet är på plats.