Ericsson anklagar chefer för förskingring

Publicerad 2013-05-20

Ericsson anklagar tre tidigare chefer för att ha förskingrat mer än 200 miljoner kronor, skriver Dagens industri i dag.

Miljonerna skulle gått till Ericssons agenter men gick i stället till chefernas privata konton.

Enligt en av cheferna har pengarna använts för mutor.

De stora summorna ska ha försvunnit för flera år sedan och det ska ha tagit Ericsson närmare tio år att spåra pengarna, enligt domstolshandlingar inskickade till Stockholms tingsrätt som Dagens industri tagit del av. Huvudpersonen, som tidigare varit Corporate vice president för företaget och som krävs på närmare 250 miljoner kronor, pekas ut som Liss-Olof Netzell. Andra som pekas ut är tidigare chefen Thomas Lundin och en person som varit chef vid Ericssons dotterbolag i Rumänien.

Förskingrades via konton i Schweiz

Pengarna ska ha förskingrats via konton i Schweiz, avsedda för hemliga betalningar till Ericsssons agenter. Pengarna gick via offshore-företag sedan vidare till de tre chefernas privata konton.

"Visserligen var det bara en liten andel av de för agenter avsedda medlen som trion lade beslag på, men eftersom betalningsflödena var extremt stora blev det ändå fråga om mycket pengar för var och en av dem", skriver advokaterna Christer Danielsson och Johan Englund i Ericssons talan i en skiljeprocess i Stockholm mot Thomas Lundin.

I skiljedomen mot Thomas Lundin står att en del av pengarna, 150 miljoner kronor, som ska ha gått till olika servicebolag i stället satts in till konton tillhörande tre offshore-bolag, två nummerkonton i banken UBS och till ett hemligt konto i banken Credit Agricole. Enligt Dagens industri kan Ericsson styrka att offshorebolagen och nummerkontona kontrollerades av Liss-Olof Nenzell, Thomas Lundin och en tredje chef vid Ericssons dotterbolag i Rumänien.

"Totalt överfördes utan LME:s vetskap drygt 23 miljoner dollar av bolagets medel och tre konton (CARS, 968, 908)." skriver Ericssons advokater. Pengarna som gick till bolagen gick sedan vidare till privata konton i schweiziska banker där cheferna står som kontoinnehavare, "beneficial owner" och/eller har fullmakt.

System för hemliga utbetalningar

1998 fick Liss-Olof Netzell uppdraget att bygga upp World Commissions Scheme, WCS, Ericssons nya system för hemliga utbetalningar till agenter. Tanken med WCS va att skydda agenternas identitet och hålla summorna för utbetalningar hemliga. Liss-Olof Netzell agerade således bankir för Ericssons agenter genom att medverka i hanteringen av utbetalningar. Han fick betalningsinstruktioner från huvudkontoret, och såg till att agenterna fick pengar efter att Ericsson satt in dem på servicebolagens konton. Utbetalningarna verkställdes sedan av en advokat i Schweiz, en affärsman i Schweiz och en affärsman i Libnanon som hanterade mer än 30 servicebolag för Ericssons räkning.

Liss-Olof Nenzell säger till Dagens industri att han inte tagit några pengar från Ericsson, och påpekar att han inte kan svara för Thomas Lundin.

– Jag har inte tagit några pengar, det kan jag verkligen garantera, säger han.

Förstörde dokument

På frågan om påståendet att två överföringar på 1,4 miljoner dollar förts över till ett av hans konton svarar Liss-Olof Nenzell att han inte kommer ihåg. Han påstår också att han inte vet något om att Ericsson inlett domstolsförhandlingar för att kräva honom på 250 miljoner kronor.

– Jag tror inte att det är möjligt att göra det. Det är för sent, men jag är inte rädd för att ta ett sådant case i och för sig, säger han.

Han förklarar sin roll med att han var "någon sorts trouble shooter", som skickades för att lösa problem på plats.

– Ericsson ville ha väldigt stora belopp skickade med väldigt kort varsel nästan dygnet runt de här åren till olika agenter, affärskonsulter och liknande. De dokumenten som låg till grund för de här betalningarna fick jag order om att förstöra. De gav mig den instruktionen – allt som fanns på kontoret skulle förstöras.

Användes till mutor

Thomas Lundin har dömts till att betala tillbaka 100 miljoner kronor. Själv hävdar han att pengarna användes till mutor. "I skiljeförfarandet har Lundin konsekvent hävdat att de pengar som LME tillskansat sig för egen del, i själva verket har använts av honom för att betala politiker och andra beslutsfattare." lyder ett meddelande till Svea hovrätt.

Advokaterna, å sin sida, skriver: "Thomas Lundins agerande måste också, som LME hävdat, bedömas ha varit brottsligt. De åtgärder som Thomas Lundin vidtagit täcks åtminstone av rekvisiten för brottet olovligt förfogande."

Hittills har Ericsson bara fått tillbaka 950 000 dollar – från den tredje chefen, vid bolaget i Rumänien, som direkt betalade beloppet och lämnade sin anställning.

ANNONS