”Vuxna har själva ett ansvar för sina liv”

Publicerad 2013-02-24

Vilket ansvar har spelbolagen för att allt fler kvinnor blir spelmissbrukare?

Och vad gör de för att minska problemen?

Tar spelbolagen något ansvar för spelmissbruksproblemen?

– Absolut, säger Inger Holmström, Stockholm, kommunikationsdirektör på det åländska spelbolaget Paf, som även verkar på den svenska spelmarknaden.

– Vi har ett radarsystem där vi försöker hitta de som spelar för mycket. När vi gör detta tar vi telefonkontakt och hör hur det ligger till.

Då läggs ju ansvaret på spelaren att ge de rätta svaren.

– Ja, men vuxna över 18 år har naturligtvis själva ett ansvar för sina liv. Men vi ger råd och kan även erbjuda hjälp, vilket de vi ringer upp oftast är tacksamma för.

Ett nöje för de flesta

Har ni någon beloppsgräns för vad någon får spela för på ett dygn?

– Nej, ingen officiell gräns. Men då det inte är tillåtet att sätta in hur stora belopp som helst så kan vi göra polisanmälan om vi misstänker något brottsligt.

Riktar ni också er reklam mer mot kvinnor i dag?

– Ja, kvinnor är mer jämställda i dag. I de gamla manliga spelmiljöerna var inte kvinnor välkomna. I hemmet framför en dator kan män och kvinnor ha samma glädje. För de allra flesta är spel underhållning och ett nöje, säger Inger Holmström.

Jobbar med spelaransvar

Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel, förnekar att de nischar reklamen mot kvinnor.

– Vi har ingen sådan strategi. Men det är jättebra att ni skriver om spelmissbruk som är ett samhällsproblem i dag.

Hur drar ni ert strå till stacken?

– Vi jobbar med att informera om riskerna och erbjuder spelansvarsverktyg. Vi stödjer också forskning om spelmissbruk med fem miljoner kronor per år.

– Men Svenska Spel kan aldrig bestämma hur mycket någon ska spela för. Det måste spelaren avgöra, även om spelansvaret delas mellan individen och spelbolaget, säger Söderkvist.