Jan-Erik dömdes till livstid – ansöker om tidsbegränsat straff

Publicerad 2013-05-29

Jan-Erik Brandt grävde ner sin strypmördade sambo i trädgården – och gick ut och vädjade om hjälp att hitta henne.

Nu vill han få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

– Det är för bedrövligt, säger pappan till offret.

Tvåbarnsmamman Marie, 27, försvann spårlöst från hemmet i Äppelbo utanför Vansbro i Dalarna i juli 2003. Polisen och hela byn engagerade sig i sökandet liksom hennes då 39-årige sambo, Jan-Erik Brandt.

Han gick ut i medier och vädjade om hjälp med sökandet. Och framför kameran poserade han med en bild på sambon.

– Något måste ha hänt, hon skulle aldrig lämna sina barn, sa han till Aftonbladet.

Makabert fynd

Men efter 66 dagar greps han - misstänkt för mord.

En dag senare gjorde polisen ett makabert fynd bakom parets gemensamma hus.

Maries kropp var inplastad med sopsäckar och nergrävd under en eka vid de två döttrarnas kaninbur.

Jan-Erik Brandt dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet i både tingsrätten och hovrätten. Inför resningsansökan ändrade han sig plötsligt och erkände att han ströp sin sambo med en telefonsladd hemma i sovrummet 14 juli 2003. Anledningen: Hon tänkte lämna honom och ta med sig barnen.

Ska förflyttas

I sommar är det tio år sedan mordet.

Jan-Erik Brandt, i dag 48 år, ingår i Aftonbladets pågående granskning av 201 kvinnor som har mördats av sina män.

Nu vill han få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt.

I ansökan som kom in till Örebro tingsrätt i dag skriver han att han för närvarande sitter på anstalten i Karlskoga, men att han i juni kommer att förflyttas till en annan anstalt.

Jan-Erik Brandt har flera gånger ansökt om längre permissioner med övernattning. I ett brev till förvaltningsrätten i Karlstad tidigare i år skriver han att han inte har begått "några misskötsamheter överhuvudtaget" under sina drygt nio år i fängelse. Han klagar också på att Kriminalvården inte uppmärksammat att han "deltagit i en programcirkel som heter 'bättre framtid' samt varit verksam med uppstarten av ett sk. visionsrum".

”Alldeles för tidigt”

För Maries familj är mordet fortfarande ett blödande sår. Nu rivs det upp på nytt.

– Jag tycker att han gott kunde sitta lika länge till, om han nu ska ut alls. Jag kan inte förstå hur de skulle ha kunnat bota honom, säger Maries pappa.

Familjen är besviken på Kriminalvården.

– Förra helgen var han hemma på permission en mil från oss och vi fick inte reda på någonting. Vi var många som mådde jättedåligt över det, säger pappan och fortsätter:

– Det är alldeles för tidigt. När man har kommit över det här så kommer det permissioner och ansökningar. Vi behöver få lugn och ro.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff prövas, men det är ännu inte klart när det kommer att ske i Jan-Erik Brandts fall. Aftonbladet har upprepade gånger sökt hans advokat.

ANNONS