Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Såg flickorna kopplade i trädgården

Publicerad 2013-05-07

Ohio/Stockholm. Grannarna såg flickorna rastas runt nakna i trädgården – i koppel.

Polisen har vid flera tillfällen larmats till skräckhuset men aldrig tagit sig in.

– Detta kunde ha stoppats för flera år sedan, säger grannen Israel Lugo till Aftonbladet.

Aftonbladets Pontus Höök på plats i Cleveland, Ohio

Grannarna är i total chock efter att den fasansfulla historien om vad som pågick bakom fasaden till 2207 Seymour Avenue nu rullas upp.

Flera beskriver Ariel Castro som en helt vanlig granne - andra såg tecken på att något inte stod rätt till.

Israel Lugo bor tre hus från huset. I november 2011 kom hans syster hem och berättade att hon sett en kvinna och en flicka i ett fönste i Castros hus. Samtidigt hade hon hört bråk och skrik innefrån.

– Hon fick en dålig känsla. Vi gick dit men när vi kom fram var fönstret täckt av plywoodskivor. Man kunde inte se in. Jag knackade på dörren 20 gånger men ingen öppnade, säger han till Aftonbladet.

Han gick hem och larmade polisen.

– Men de kom aldrig dit.

Polisen kom inte dit

Samma år såg några äldre personer som bor i ett ålderdomshem mitt emot huset hur Castro "rastade" flickorna i trädgården på baksidan, berättar han.

– De var nakna och gick i hundkoppel på alla fyra. Kvinnorna ringde polisen och berättade senare om händelsen för mig. Inte heller då kom polisen dit, säger Lugo.

Polisen besökte däremot huset i januari 2004 efter ett klagomål om att han hade glömt ett barn på bussen medan han arbetade som skolbusschaufför.

Men när ingen öppnade åkte de därifrån och hörde inte av sig igen.

– De lyckades inte få någon kontakt, sa Martin Flask, chef för myndigheten för allmänhetens säkerhet i Cleveland, under en presskonferens på tisdagen.

"Naken kvinna ropade på hjälp"

Enligt grannarna kom polisen även till huset efter att någon sett en naken kvinnas rop på hjälp.

– De säger att de sett en naken kvinna i huset som försökt påkalla uppmärksamhet genom att bulta på ett fönster och skrika, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg, som pratat med grannarna i området.

Grannarna berättar att polisen då återigen åkte därifrån när ingen öppnade.

Boende i området berättar även att Ariel Castro ofta sågs ute med Amanda Berrys sexåriga dotter, som han själv kallade ”min flickväns dotter”, och att han inte tillät någon att komma nära huset.

Så sent som i söndags såg Israel Lugo honom i en park i området - då i sällskap med en kvinna och en liten flicka. När han frågade vem flickan var fick han svaret att det var "flickvännens dotter".

– Det är fruktansvärt. Jag trodde att jag kände min granne men jag kände honom inte alls, säger Lugo.