Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Löfven ryter till mot Pfizer: "Girigheten hotar svenska jobb"

Publicerad 2014-05-15

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Nu ryter även Stefan Löfven till mot amerikanska läkemedelsjätten Pfizers vilja att köpa Astra Zeneca.

S-ledaren menar att affären planeras av rent skattetekniska skäl.

– När girigheten hotar svenska jobb, då måste vi säga ifrån, säger han.

Tidigare i dag markerade näringsminister Annie Lööf (C) mot den amerikanska läkemedelsjätten Pfizers planer på att köpa svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca, som har cirka 5 900 anställda i Sverige på anläggningarna i Mölndal och Södertälje.

Astra Zenecas styrelse har förkastat ett gigantiskt miljardbud från Pfizer, men allt tyder på att ett nytt bud kommer i dagarna. Vad de stora ägarna, flera amerikanska fonder, då väljer att göra är oklart.

Oro för att jobb ska försvinna

Oron bakom den planerade och omtalade affären bygger på Pfizers historia. De senaste årtiondet har bolagsjätten köpt upp flera stora aktörer och därefter gjort sig av med tiotusentals anställda. Det handlar bland annat om köpet av svenska Pharmacia 2002, där bara 500 jobb återstår av de 5 000 som fanns vid köpet.

Nu skärper även S-ledaren Stefan Löfven tonen och menar att både svenska jobb och forskning är hotad. 

– Jag är orolig över den här utvecklingen och beklagar att Pfizer inte vill redogöra för vad som händer med forskningen i Mölndal och produktionen i Södertälje vid ett eventuellt uppköp, säger han.

"Girigheten hotar svenska jobb"

Just läkemedelsindustrin lyfts ofta fram av både regeringen och Socialdemokraterna som en de mest viktiga framöver.

– Den här industrin betyder mycket för vårt land och är inget man köper upp och lägger ner av skattetekniska skäl. När girigheten hotar svenska jobb, då måste vi säga ifrån, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna hade planer på att anordna en utfrågning av Pfizer i Sverige, men svaret blev neh.

– Vi hade kontakt med Pfizers ledning och då framförde jag att det borde anordnas en hearing om hur de ser på forskningen i Mölndal och produktionen i Södertälje. Utfrågningen skulle vara öppen för alla riksdagspartier och medier. Men tyvärr tackade de nej, säger gruppledaren Mikael Damberg (S) till TT.

Senast den 26 maj ska Pfizer besluta om man ska komma med ett nytt bud på Astra Zeneca.