Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Lööf om Pfizers planer att köpa Astra Zeneca

Publicerad 2014-05-15

Pfizers planer på att köpa Astra Zeneca riskerar att hota tusentals svenska jobb.

Enligt näringsminister Annie Lööf (C) gör regeringen nu allt för att värna de svenska arbetstillfällena och den medicinska forksningen.

– Jag är mycket oroad över vilka konsekvenser ett eventuellt övertagande kan få, säger hon.

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizers vilja att köpa det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca är just nu en mycket het fråga i delar världen. Planerna har föranlett vilda politiska diskussioner, framför allt i Storbritannien.

Astra Zenecas styrelse sade nej till Pfizers jättebud på 694 miljarder kronor. Innan den 26 maj måste Pfizer besluta sig om man ska höja sitt bud och det väntas ske redan i dagarna. Frågan är då vad Astra Zenecas ägare, varav de största är amerikanska fonder, väljer att göra.

Oro hos regeringen

Astra Zeneca har i dag cirka 5 900 anställda på sina svenska anläggningar i Mölndal och Södertälje. Oron är nu stor, både bland facken och många i branchen, att de svenska jobben och forskningen är i stor fara om Pfizer tar över.

Näringsminister Annie Lööf (C) menar att den svenska regeringen nu gör allt för att stödja Astra Zenecas nej, för för att värna svenska jobb och forskning.

– Jag är mycket orolig över vilka konsekvenser ett eventuellt övertagande skulle ha på Sverige. Pfizer har ingen bra historia av att värna jobben när man gör sammanslagningar. De har köpt upp tre bolag under de senaste 10-15 åren och med det fått 124 000 nya medarbetare. Av dem har 100 000 rationaliserats bort. Det är inget gott betyg, säger hon.

Har mött Pfizer

Hon säger att den svenska regeringen nu arbetar kraftfullt för att markera mot Pfizer.

– Dels har jag haft möten med Pfizer och påtalat de svenska intressena. Vi har från regeringens sida daglig kontakt med Astra Zeneca och även kontakt med den brittiska regeringen.

Hon framhåller att Pfizer inte alls höll vad de lovade den dåvarande S-regeringen när man köpte svenska läkemedelsbolaget Pharmacia 2002. Då gav den amerikanska läkemedelsjätten löften om att den svenska verksamheten inte skulle förändras nämnvärt. Men i dag finns bara 500 av de 5 000 jobb som fanns då kvar.

"Betalar in mest bolagsskatt"

Enligt Lööf är det inte bara de svenska arbetstillfällena som står på spel.

– Astra Zeneca betalar in mest bolagsskatt i Sverige och de står för 70 procent av exporten inom läkemedelsindustrin. Vi blir oroliga när Pfizer visar en karta över var de vill satsa och Sverige inte finns med där. Det har vi påtalat för dem.

Ledningen för Pfizer har pressats hårt i det brittska underhuset gällande den planerade affären. I Storbritannien har Astra Zeneca 6 700 anställda. Pfizer har där lovat att åtminstone en femtedel av forskningspersonalen ska finnas kvar i landet i fem år. Några liknande löften har den svenska regeringen inte fått.

I går kommenterade S-ledaren Stefan Löfven Pfizers planer. Han hade ingen kritik att framför mot Alliansregeringen i frågan. Löfven uttryckte oro över jätteaffären  men menade att det slutligen handlar om en affärsuppgörelse mellan två parter. Ett liknande uttalande har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjort.