Hotande storaffär i rundabordsdiskussion

Publicerad 2014-05-14

Södertälje. Astra Zeneca har sagt hårdnackat nej till amerikanska Pfizers uppköpsförsök.

Företagsledningen befarar att en affär skulle hota både svenska jobb och nya mediciner som är på väg ut på marknaden.

– Det främsta vi är oroliga för är att det här kraftigt ska störa vår forskningsportfölj, säger Jan-Olof Jacke, Astra Zenecas svenske vd.

På onsdagen höll S-ledaren Stefan Löfven ett sedan tidigare inplanerat rundabordssamtal om forskning och livsvetenskap, life science, i Södertälje. Deltog gjorde bland annat hans partikamrater Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Men också Astra Zenecas vd Jan-Olof Jacke satt med.

– Stefan Löfven representerar ett stort politiskt parti och kan influera den politiska agendan. När han tar initiativ till något som vi tycker är väldigt framtidsinriktat, så är det alldeles utmärkt, säger han.

Köpet får kalla handen

Södertälje och Astra Zenecas läkemedelsanläggning förekommer just nu flitigt i nyhetsrapporteringen i såväl Europa som USA. Förklaringen är att den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer vill köpa upp Astra Zeneca, som är både brittiskt- och svenskägt. Affären har beskrivits som främst skatteteknisk.

Hittills har man dock fått kalla handen. Enligt Jan-Olof Jacke ser Astra Zeneca en rad risker med ett uppköp.

– Det främsta vi är oroliga för det är att det här kraftigt ska störa vår portfölj som vi har byggt upp under de senaste 15-18 månaderna, säger han.

Läkemedel och jobb kan hotas

Det handlar om nya läkemedel som har avancerat genom kontrollsystemen snabbare än beräknat och som inom de närmaste åren kan nå konsumenterna.

– Nu har vi stora möjligheter att lansera tio läkemedel fram till 2020 och som ska komma patienter till nytta och som ska generera värde till aktieägarna. Vi tror att en stor sammanslagning eller ett uppköp vid det här tillfället skulle sätta den leveransen på väldigt mycket risk, säger Jacke.

Men han utesluter inte heller att också en rad svenska jobb skulle kunna försvinna vid en sådan storaffär.

– Det kan jag inte spekulera om, vi vet inte vad Pfizer har för planer för Sverige. Men generellt sett så görs ett uppköp av den här digniteten sällan utan att du också skär ner kostnader.

"Handlar om utvecklingen i Sverige"

Även Stefan Löfven uttryckte oro för vad som skulle kunna ske om Pfizer lyckas. Han har bland annat haft telefonkontakt med sin brittiske kollega Ed Miliband för att informera sig om hur man ser på affären från brittiskt håll.

– Det var om diskussionen både där och här. Han tyckte hans regering hade uttalat sig allt för positivt om affären, säger han.

Någon sådan kritik ville dock inte Löfven rikta mot den svenska regeringen.

Även om han själv inte har haft kontakt med Allianspartierna i frågan menade S-ledaren att han inte sett något annat än att också regeringen är orolig för vad en storaffär skulle kunna få för konsekvenser för Sverige.

Att han informerar sig för att vara beredd i fall att Socialdemokraterna vinner valet i höst och han själv blir statsminister, ville han dock inte kännas vid.

– Det här handlar om utvecklingen i Sverige, inte vad jag eventuellt kan få för arbetsuppgifter. Det här är en viktig sektor. Sverige kan ha en stark position här och vi vill utveckla den.

Följ ämnen i artikeln