Astra Zeneca säger nej till Pfizers bud

Publicerad 2014-04-28

– Undervärderar bolagets värde "avsevärt"

Astra Zenecas fabrik i Södertälje är en bricka i tablettspelet.

Men motivet bakom läkemedelsjätten Pfizers budgivning - som genast tillbakavisades - är oklar.

– Detta rör inte bara vår kommun. Astra Zeneca står för flera procent av Sveriges export, säger Boel Godner, kommunalstyrelsens ordförande i Södertälje.

Måndagen blev ett bryskt uppvaknande för Södertälje. Nyheten om att den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer väntas lägga ett nytt bud på Astra Zeneca kom parallellt med uppgiften att Volkswagen vill köpa Scania.

– Vi kommenterar generellt inte affärer men är ju inte naiva, hela Sverige har nog förstått vad som kan hända när företag blir uppköpta. Vi följer noga, varje dag, vad som händer både Astra Zeneca och Scania, säger kommunalrådet Boel Godner.

Enligt tidningen Financial Times kunde den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer i veckan offentliggöra bolagets intresse för att köpa Astra Zeneca. Tidningen hänvisar till källor som uppges ha insyn i det som kan bli läkemedelsbranschen hittills första affär.

 Pfizer har över 100 000 anställda i 150 länder, en omsättning på 400 miljarder kronor och är mest känt för mediciner som Viagra och Diflocan.

 Astra Zeneca har omkring 50 000 anställda i världen, varav 5800 i Sverige. De bäst säljande läkemedlen är magsårsmedicinen Losec.

På Astra Zeneca rådde under dagen ovisshet om framtiden. Aftonbladet besökte dels huvudkontoret vid Snäckviken inne i Södertälje, dels  tablettfabriken i Gärtuna utanför Södertälje, men ingen anställd ville då uttala sig.

– Vi har fått meddelande om att hänvisa alla frågor, förklarade en manlig anställd innan han passerade porten på Forskargatan. 

”Vill sätta press på ledningen”

I uppgifterna från Pfizer framgår att bolaget redan i januari lade ett bud på 660 miljarder kronor för Astra Zeneca som uppges ha tillbakavisat det.

Pfizer uppger också att man "med tanke på den senaste utvecklingen på marknaden" kontaktat Astra igen den 26 april för att återuppta diskussionerna om ett köp.

Efter lunch kom uppgiften att budet tillbakavisats, men att intresset kvarstår.

Astra Zeneca gav under måndagen inga kommentarer.

– Vi har sett Pfizers meddelande, men känner inte till några detaljer kring det alls, säger Lotta Sjösten, presskontakt på Astra Zeneca.

Hur är stämningen på företaget i dag?

– Det är svårt att säga eftersom vi inte vet resultatet eller omfattning.

Även på fackförbundet Unionen på Astra Zeneca valde man att avvakta ytterligare information men underströk att det är spännande att bli "uppbjuden till en sådan dans".

– Och vi kan ju förstå att de är intresserade av ett så fint företag, säger Eva Cedervall Finn, ordförande för Unionen.

Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank, säger till TT att det intressanta är att Pfizer bekräftar nivån och tidtabellen och är fortsatt intresserad.

Att Pfizer nu bekräftar att ett bud lagts handlar troligtvis om att sätta press på Astra Zeneca, menar experten.

– En stor andel i det här handlar nog om att man vill sätta press på ledningen och det gör man kanske mot bakgrund av att man inte är beredd att gå så mycket längre, säger Unnerus.

”Dör inte med ett företag”

Enligt kommunstyrelsens ordförande är Astra Zeneca så viktigt att intresset för företaget måste sträcka sig utanför kommunen.

– Astra Zeneca är självfallet mycket viktigt för Södertälje men samtidigt står företaget för flera procent av Sveriges export så detta är i nationens intresse.

Astra Zeneca har genom åren vant sig vid svångrem, tusentals anställda har fått lämna sina jobb och senast 2012 flyttades forskningen till utlandet. 1 200 anställda berördes, varav 550 medlemmar i Unionen.

Idag har företaget anställda inom forskning i Mölndal och på tablettfabriken utanför Södertälje.

Boel Godners framtidsperspektiv för Södertälje är trots dagens turbulens positiv.

– Södertälje dör inte med ett företag. Min vision är en kommun där företagen blomstrar och bostäder byggs. Södertälje växer redan nu så det knakar.

ANNONS