Officersaspiranter byggde ”skräckrum”

Publicerad 2012-02-08

Ville skrämma yngre elever på Markstridsskolan i Kvarn

Med skelettdelar från djur skapade de två officersaspiranterna ett skräckrum i källaren på försvarets Markstridsskola.

De byggde ett altare i rummet – och dekorerade med fejkade tarmar, avföring och spyor.

Allt för att skrämma yngre elever.

Det var natten mot den 9 december de två officersaspiranterna på Markstridsskolan utanför Motala tog sig in i rummet som vanligtvis används som relaxavdelning.

– Det är förskräckligt kortsynt och dumt gjort. Dumt på alla sätt och vis. Jag tar fullkomligt min hand från den typen av beteenden, säger Mikael Claesson, överste och chef vid Markstridsskolan.

Altare med skelettdelar

Med hjälp av bland annat materiel från Försvarsmakten skapade männen, som tjänstgjort i försvaret i över ett år, sin skräckkammare

De byggde ett altare som de smyckade med skelettdelar från djur. Och för att ytterligare skapa illusionen av skräck och fasa smetade de något som liknade avföring, tarmar och spyor i rummet.

Syftet var att skrämma yngre elever.

"Ett pojkstreck"

Enligt överste Mikael Claesson misslyckades dock aspiranterna med sitt mål, inga elever skrämdes.

– Så vitt jag känner till har ingen av eleverna kommit i kontakt med det här. Personalen som tjänstgör vid skolan upptäckte vad som hänt på morgonen och rapporterade direkt.

Han anser att de två aspiranterna handlade i "ungdomligt oförstånd".

– De har framfört att det var på temat elevhumor. Ett pojkstreck. De har uttryckt sin djupa ånger och insikt om det olämpliga till mig personligen.

Straffet: löneavdrag

Skräckrummet blev ett disciplinärende hos Försvarsmakten som nu anser att förseelsen "inte är ringa" och att männen "uppsåtligen åsidosatt vad de haft att iaktta i tjänsten". De straffas med tio dagars löneavdrag.

– Jag har haft en djupgående dialog med befäl, lärare och ansvariga vid utbildningen om att de ska vara extra uppmärksamma på den här typen av beteenden och motverka det här i framtiden, säger Mikael Claesson.

Markstridsskolan utbildar och utvecklar försvarsanställda i markstrid, både på individ-, kompani-, bataljons- och förbandsnivå.