Snökanon på väg - laddad med kyla

Uppdaterad 2012-02-02 | Publicerad 2012-02-01

SMHI varnar för snöfall och nedisning

Nu är det läge att dra på sig skoteroverallen.

Snökanonen är laddad.

I dag bombarderas vi av ett mäktigt snöfall som kan ge 30 centimeter eller mer på sina håll.

– Kommer det mycket på ett ställe kan det bli trafikproblem, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI.

I natt har mäktig kalluft dragit över Östersjön österifrån. Över det varmare vattnet har det bildats snöbyar. Vädersituationen kan skapa så kallade snökanoner, men det är ännu oklart var de slår till.

– Kommer det mycket på ett ställe kan det bli trafikproblem just där. Man ska nog tänka på att inte åka ut i onödan, säger Stefan Bergman, meteorolog på SMHI.

”Snö på kort tid”

Det är det ryska högtrycket som ligger kvar och nu leder till de stora snömängder som är på ingång. Snöbyarna drar in över kusten hela vägen från Stockholms skärgård, ner längs Götalands ostkust, och in över Öland och Gotland.

På torsdagmorgonen låg en snökanon från Finska viken, söderut ner mot Öland och Gotland.

När snöbyarna kommer in mot land stöter de på kall luft, molnen stiger – och snöfallet tilltar.

– Det funkar lite som en snökanon i och med att det kommer väldigt mycket snö under kort tid, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

I delar av Stockholms län, Södermanland, Östergötland, Blekinge och Skåne har SMHi därför utfärdat en klass 1-varning.

Klass 2- varning

SMHI har dessutom utfärdat en klass 2-varning för Kalmar län och Öland. Varningen innebär stora snömängder, fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Snöfallet kan där bland annat kan ge siktproblem på vägarna.

En högtrycksrygg ger under dagen låga temperaturer och sol på många håll. Men låt dig inte luras av det.

Längs Smålandskusten och på Öland kan man lokalt få mer än 30 centimeter nysnö fram till på fredag.

Kan bli rekordkallt

Men även Gotland, Stockholm, Södermanland och Östergötland ligger i riskzonen för förvärrade vädersituationer och SMHI rekommenderar allmänheten att hålla sig uppdaterad på varningarna.

Det mäktiga högtrycket över Ryssland, med sitt centrum nära Kolahalvön, stannar kvar och temperaturen faller under helgen: från minus tio i söder till minus 30 i norr.

– Temperaturen är mycket under det normala. Det skulle kunna bli rekordkallt men det är svårt att säga i dagsläget. Det beror på molnigheten, säger Emil Björck.

Rör sig söderut

Under lördagen och söndagen fortsätter snöfallet längs ostkusten, men på många andra håll i landet kan man få njuta av en klar himmel.

Högtrycket rör sig sedan söderut under nästa vecka. I samband med det upphör snöbyarna över Östersjön.

När högtrycket rör på sig, får mildare sydvästvindar chans att komma in norrifrån. I södra delen av landet blir det dock fortsatt kalla nätter med temperaturer på under det normala, enligt SMHI.

Följ ämnen i artikeln