Flod av desinformation efter mordförsöket

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-07-15 20.12

Sociala medier översvämmas med konspirationsteorier om mordförsöket på Donald Trump – från alla politiska håll.

Bara minuter efter mordförsöket på expresident Donald Trump började desinformation och konspirationsteorier florera i sociala medier.

– Attentat mot presidenter och presidentkandidater är ett tema i amerikansk konspirationskultur, säger medieforskaren Andreas Önnerfors.

Timmarna efter skottlossningen ökade omnämnanden av ”Trump” med upp till 17 gånger den genomsnittliga dagliga mängden, enligt Peak Metrics som mäter narrativ på nätet. Många var uppmaningar till enighet och sympati för Trump – men andra var fyllda av ogrundade påståenden och desinformation.

– Vi såg saker som ”kineserna ligger bakom det” eller ”Antifa låg bakom det” eller ”Biden-administrationen gjorde det”, säger Paul Bartel, senior underrättelseanalytiker på Peak Metrics, till nyhetsbyrån AP.

Andreas Önnerfors, medieforskare på medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet, menar att det är nytt att desinformation får spridning så snabbt, vilket har att göra med digitaliseringen. Men även att konspirationsteorier blivit en etablerad tankefigur, framför allt i det polariserade USA.

– Vi lever i en tid där man antar att konspirationsteorierna är den mest sannolika förklaringen. Det sprids även av den genomsnittliga medieanvändaren, säger han till TT.

Teorier från båda håll

På sociala medier-plattformen X trendade ordet ”iscensatt” (staged) inom några minuter, enligt BBC. Inlägg med spekulationer utan bevis har fått miljontals visningar. Även på Tiktok dyker konspirationsteorier upp i användares flöden.

En teori går ut på att Trump iscensatt skottlossningen för att vinna valet i höst, något det inte finns några som helst bevis för. Å andra sidan påstår Trumpanhängare att Secret service avsiktligt misslyckades med att skydda Trump på Vita husets order eller att underrättelsetjänsten CIA ligger bakom attacken.

Ett korn av sanning i teorierna är bottenbetyget för säkerhetsarbetet vid kampanjmötet, enligt Önnerfors. Det är en bra grogrund för olika osanningar att spridas.

Etablerat tema

Det dök även upp teorier kring skytten. Innan myndigheterna identifierat honom och gått ut med namn cirkulerade två olika bilder på personer som pekades ut.

Människor vill ha och är vana vid att få förklaringar på en gång: vem har gjort det, vad är det för motiv, vilka ligger bakom?

I USA finns dessutom en färdig mall av konspirationsteorier kring attentat mot presidenter och presidentkandidater, enligt Andreas Önnerfors.

– Här var det bara att plocka fram alla tankegångar som folk har matats med i fem decennier eller längre kring John F Kennedy, säger han.