Rekordbilligt amfetamin – risk för ökat beroende

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-07-25 06.00

I Sverige är priserna på framförallt amfetamin historiskt billigt, enligt CAN. Arkivbild.

Priset på amfetamin i Sverige är historiskt lågt. Billigare droger kan göra att fler testar och att droganvändning enklare kan finansieras.

– På ett sätt underlättar det förstås för brukaren, säger överläkare Joar Guterstam.

Ett gram amfetamin kostade förra året 200 kronor. Det är en fjärdedel av prisnivån för 35 år sedan, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Lättillgängligt via sociala medier, tillverkning i Europa och smuggling. Det är tre av många faktorer som ligger till grund för att prisnivån på amfetaminet har förändrats under åren, enligt polisen.

– Vi i Sverige har också fått ett kortare distributionsled. De kriminella aktörerna ligger närmare producentländer och är inte beroende av mellanhänder och då försvinner kostnader, säger Linda Nilsson, verksamhetsutvecklare på polisens operativa avdelning, Noa.

Rekord i beslag

Polisen och Tullverket slår varje år rekord i narkotikabeslag, enligt Linda Nilsson, vilket hon också menar är en indikation på att tillgången är stor i Sverige.

– I och med att vi ser narkotika som en av de drivande krafterna i kriminaliteten, så påverkar det kriminaliteten. Men det blir också, på ett sätt, lättare att använda narkotika om tillgängligheten är hög, säger hon.

Ett lågt pris på narkotika kan göra att personer med missbruk har råd att finansiera sina vanor, enligt överläkare Joar Guterstam på Beroendecentrum i Stockholm.

Ett exempel som Joar Guterstam framhäver är kokain, vilket han menar är en drog som tidigare har varit dyr och haft begränsad spridning i Sverige. Där har beroendevården i Stockholm under de senaste åren sett en ökning av personer som sökt vård för kokainberoende.

Fler kan bli beroende

Låga priser på narkotika får konsekvenser för både individen och vårdsystemet, säger han vidare, eftersom det kan innebära att fler personer testar drogen och på sikt utvecklar problem.

– Även om det bara är en minoritet av dem som testar som blir beroende så kommer det bli fler med beroende också, säger Guterstam.

– Vi kommer ha mer sådant att hantera i vården framöver tyvärr, om de här trenderna står sig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln