Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Naturisters kamp: Vill få fler att vara nakna

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-13

I Tyskland blir naturisterna färre och färre. Arkivbilden visar nakenbadare i Sverige.

En oro sprider sig bland tyska naturister: Intresset för att kasta kläderna minskar.

– Vi kommer kämpa för att behålla varenda naken person som vill vara med oss, säger naturisten Alfred Sigloch till The Guardian.

De tyska naturisterna blir färre och färre. Paraplyorganisationen för naturistintresserade grupper, Deutscher Verband für Freikörperkultur (DFK), har de senaste 25 åren tappat över hälften av sina medlemmar. Många av dem som är kvar har ett svalnande intresse för rörelsen, rapporterar tidningen The Guardian.

På grund av bristande intresse ställer föreningen, som förespråkar nakenhet, in sitt årliga firande av rörelsens grundande.

Generationskonflikt?

Enligt DKF:s ordförande Alfred Sigloch har det svalnande intresset flera skäl. Dels en generationskonflikt där yngre medlemmar har svårare att acceptera äldre medlemmars regler om bland annat ”tidsbestämda tupplurar” eller ”lugna tider”.

Den digitala utvecklingen kan vara ytterligare en anledning, enligt Sigloch. Smygfoton som sprids på sociala medier och Tiktok-ideal om den perfekta kroppen kan medföra att färre vill ta av sig kläderna.

Tyskland är känt som ett av världens mest liberala länder när det kommer till nakenhet. I parker och på stränder finns ofta reserverade platser för dem som vill bära enbart sin födelsekostym.

Mångårig kultur

Den nakna kulturen, naturismen, började spridas i Tyskland i slutet av 1800-talet som en rörelse emot materialism och industrialisering. Under tidigt 1900-tal framhölls den som ett hälsosamt alternativ till det skadliga och restriktiva industrilivet i städer.

Under andra världskriget ifrågasattes rörelsen av nazisterna. Decennier senare i det kommunistiska Östtyskland kom den att blomstra. Befolkningen där var begränsad gällande yttrande- och rörelsefrihet, men kunde själva välja vad de vill ha på sig – eller inte – på stränder och campingplatser.

Det svalnande intresset till trots fortsätter ihärdiga tyska naturister med nakenaktiviteter. Bland annat kommer en årlig löpartävling i naturismens anda hållas för femtonde gången i juli och en nudisthajk vid den tyska Nordsjökusten i augusti.