SD-ledamoten får kritik efter inlägg om Japan

Uppdaterad 18.17 | Publicerad 18.05

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) får kritik efter inlägget på X.

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) får kritik efter ett inlägg om Japan på X.

I inlägget skriver han att det ”krävdes två atombomber för att göra japanerna trevliga”.

– Det var lite spetsig tweet, men att göra nyhet av det tycker jag är ganska fånigt, säger han.

I ett inlägg på X skriver SD-ledamoten Mattias Karlsson om sin pappa och en svensk vänlighet som han menar inte går att hitta någon annanstans i världen. En användare svarar på Karlssons inlägg och menar att Japan är ett exempel på en plats där sådan vänlighet förekommer. Då svarar Karlssons SD-kollega, tillika riksdagsledamot, Josef Fransson och skriver:

”Krävdes två atombomber för att göra japanerna trevliga.”

Under inlägget väller kritik in mot Franssons uttalande där många menar att inlägget är osympatiskt och att det är ett opassande sätt för en riksdagspolitiker att uttrycka sig på offentligt.

När Aftonbladet ringer och frågar om kommentaren svarar Fransson att han inte tycker att inlägget är särskilt kontroversiellt.

– Det är väl inte konstigare än att säga att det krävdes ett antal bomber för att Nazityskland skulle bli trevliga? Det är väl en nära på perfekt analogi, säger han.

”Isis-nivå nästan”

Han menar att Mattias Karlsson uttrycker en stolthet över den svenska kulturen och svenskar som är så trevliga, men att japanerna ”historiskt sett varit allt annat än trevliga”.

– Under andra världskriget, är det många som beskriver Japan som en dödskult. Det är liksom Isis-nivå nästan på det.

– Det krävdes ju att de blev totalt förnedrade i andra världskriget för att de skulle utvecklas och nu är de ju väl en av världens mest stabila och fredliga demokratier.

Kan du förstå att det kan uppfattas som okänsligt?
Det fanns inga blinkningar, jag sa som det var. Det krävdes två atombomber för att japanerna skulle bli trevliga. Det var litet spetsig inlägg, absolut, men att göra nyhet av det här tycker jag är ganska fånigt.

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) tycker att det är ”fjantigt” att tweeten uppmärksammas..

Han menar att de som har reagerat på hans inlägg inte känner till landets historia väl nog, och betonar ännu en gång att han tycker att det är ”fjantigt” att detta uppmärksammas.

– De har ju liksom ingen aning om att japanerna har varit dumma en gång i tiden. De verkar ju vara helt historielösa.

ANNONS