Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Mer pengar skänks bort efter döden

TT

Publicerad 2024-05-31

Forskning och djur ligger i topp av ändamålen som får in största andel av sina medel från testamenten. Arkivbild.

Svenskarna skänkte bort nästan 1,9 miljarder kronor genom testamenten till ideella organisationer förra året.

Forskning och djur är de ändamål som får störst andel pengar från testamenten.

Och för den som vill testamentera gåvor finns ett antal tips för att pengarna ska göra störst nytta.

2022 blev ett rekordår för svenskarnas givande till välgörenhet och ideella organisationer med totalt 13,1 miljarder, mycket på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Under 2023 gick den siffran ner till 11,5 miljarder även om den långvariga trenden pekar uppåt, visar en rapport från branschorganisationen Giva Sverige.

De som skänker pengar blir dock färre. 2016 uppgav 63 procent av den vuxna befolkningen att de skänkt pengar till en ideell organisation de senaste sex månaderna. 2023 var den siffran 50 procent.

– När ekonomin går sämre ser vi att det regelbundna givandet minskar medan det spontana givandet vid större händelser ökar, säger Charlotte Rydh generalsekreterare på branschorganisationen Giva Sverige.

Forskning och djur

Vad gäller gåvor till goda ändamål genom testamenten pekar dock både den långtgående trenden med antal givare uppåt och summorna blir större. Från 2022 till 2023 ökade givandet med 250 miljoner kronor, vilket motsvarar 15 procent.

Cancerfonden och Hjärt- lungfonden ligger i topp bland de organisationer som får in mest donationer via testamente.

– Ofta är givandet i testamenten kopplat till om man haft erfarenhet av sjukdom i familjen. Men tittar man på de områden som får in störst andel av sina medel via testamenten så ligger forskning och djur i topp, säger Charlotte Rydh.

Dock är det en väldigt liten del av befolkningen som skriver in en ideell organisation i sitt testamente. Ungefär en femtedel av svenskarna skriver ett testamente och av dem skriver bara fyra procent in en ideell organisation, enligt Giva Sverige.

Tips till testamentet

För den som vill testamentera sina tillgångar till en ideell organisation efter sin död har Charlotte Rydh två tips om hur man försäkrar sig att pengarna kommer till bäst nytta.

– Om man exempelvis vill skänka pengarna från sin bostad ska man inte skriva in att man skänker pengarna från försäljningen. Ideella organisationer är skattebefriade och därför är det bättre att i så fall skänka huset direkt så att de kan sälja själva.

– Öronmärk inte donationer. Vissa vill att pengarna ska gå till någon väldigt specifikt verksamhet eller forskningsområde. Om organisationen inte sysslar med just den verksamheten längre kan det bli svårt att använda pengarna.