ICC: Ryska toppar ska gripas

TT-AFP

Publicerad 2024-06-25 13.04

Ryske generalstabshefen Valerij Gerasimov och tidigare försvarsministern Sergej Sjojgu vid ett möte i maj i år.

Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag utfärdar en arresteringsorder gällande Rysslands tidigare försvarsminister Sergej Sjojgu.

Även generalstabschef Valerij Gerasimov omfattas av en order om gripande.

Sjojgu och Gerasimov anklagas för krigsbrottet att ha orsakat överdriven skada på civila eller på civila föremål, samt brott mot mänskligheten genom att utföra inhumana handlingar, enligt ett uttalande från ICC på tisdagen.

Arresteringsordrarna utfärdas eftersom domarna anser det finnas rimliga skäl att tro att de två är ansvariga för ”robotangrepp utförda av de ryska väpnade styrkorna mot den ukrainska elektriska infrastrukturen” från den 10 oktober 2022 till åtminstone den 9 mars 2023.

”Under denna tidsram utfördes ett stort antal attacker mot flera elkraftverk och transformatorstationer av de ryska väpnade styrkorna på flera platser i Ukraina”, skriver domstolen i ett uttalande.

Skyldiga att gripa

Detaljer kring innehållet i arresteringsordrarna är hemligstämplat för att skydda vittnen och utredningarnas gång, skriver ICC.

Arresteringsordern innebär att de 120 länder som undertecknat den så kallade Romstadgan är skyldiga att gripa Sjojgu och Gerasimov om de sätter sin fot i något av länderna.

Chanserna för att så sker bedöms dock som mycket små. Ryssland och flera av de länder som har goda relationer till Ryssland har inte skrivit under Romstadgan, som är grunddokumentet för bildandet av ICC.

Ukraina välkomnar

Enligt Rysslands säkerhetsråd är arresteringsordern ”oviktig”, skriver ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Ukraina välkomnar dock ICC:s beslut.

”Varje brottsling som är inblandad i planeringen och genomförandet av dessa attacker måste veta att rättvisa kommer att skipas. Och vi hoppas verkligen få se dem bakom galler”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X.

”Vi ser fram emot fler arresteringsordrar för att beröva Ryssland dess känsla av straffrihet. Känslan som har underblåst ryska brott i decennier. Ansvarsskyldighet är det enda sättet att sätta stopp för dem”, skriver han.

Det ukrainska presidentskapets stabschef Andrij Jermak skriver att Sjojgu och Gerasimov bär individuellt ansvar.

”Det här är ett viktigt beslut. Alla kommer att hållas ansvariga för ondskan”, skriver han på meddelandetjänsten Telegram.

Den ryske presidenten Vladimir Putin är sedan tidigare föremål för en internationell arresteringsorder utfärdad av ICC, som anklagar honom för att vara personligen ansvarig för att barn förts bort från Ukraina.