Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ett år efter upproret: Prigozjin en "stor man"

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-22

Ett år efter Wagnergruppens väpnade uppror i Ryssland lever dess döde ledare Jevgenij Prigozjin kvar i minnet hos många ryssar som en ”stor man”.

– Han gjorde mycket för Ryssland under en svår tid, säger Aleksandr Uljanov, som nyhetsbyrån AFP pratat med.

Under några intensiva timmar under fjolårets midsommarhelg vändes världens blickar mot Ryssland när legosoldater från Wagnergruppen, under ledning av Jevgenij Prigozjin, marscherade mot Moskva. Det var den största uppviglingen mot landets president Vladimir Putin under hans år vid makten.

Några veckor efter sveket mot Putin dog Prigozjin och flera andra Wagnerledare när ett flygplan kraschade eller exploderade utanför Moskva under mystiska omständigheter. Men Wagnerledarens gärning lever kvar hos många ryssar och på hans grav i S:t Petersburg har det rests en staty av honom.

– Han gjorde mycket för Ryssland i en svår tid, säger den 60-årige vaktmästaren Aleksandr Uljanov till AFP:s utsända i Ryssland.

– Om människor minns honom så lever han.

Viktiga i kriget i Ukraina

Wagnergruppen har spelat en stor roll i det ryska anfallskriget i Ukraina. Soldater från gruppen har varit delaktiga i flera av de längsta och blodigaste striderna, däribland striden om Bachmut.

Prigozjins beslut att vända sina mannar mot Moskva byggdes upp under flera månader. Han klagade bland annat över att hans styrkor gavs för lite ammunition till striderna och att den ryska militärledningen skickade Wagnersoldater i döden.

Prigozjin anklagade öppet den dåvarande försvarsministern Sergej Sjojgu för korruption och allmän inkompetens. Den sista droppen för Prigozjin blev ett besked om att Wagners soldater skulle behöva skriva kontrakt med den reguljära ryska armén.

”Rättvisans marsch”

Det fick Prigozjin att se rött och beordra en ”rättvisans marsch” mot Moskva. Wagnerstyrkorna tog tillfälligt kontroll över gatorna i flera större städer och hamnade i drabbningar där flera av den ryska militärens helikoptrar och flygplan sköts ned på rysk mark. Tiotals poliser dödades.

Vladimir Putin kallade Prigozjin och hans mannar för förrädare och beskrev upproret som en kniv i ryggen.

Wagnerstyrkorna kom ungefär halvvägs till Moskva innan Belarus, i rollen som medlare, fick dem att stanna. Soldaterna gavs då ett val: att flytta till Belarus eller gå med i den reguljära armén.

Misstankar om att Kreml låg bakom Jevgenij Prigozjins död har konsekvent avfärdats. Putin har hyllat Prigozjin efter hans död och kallat honom en ”begåvad affärsman” som gjorde ”allvarliga misstag”.