Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Extremt stark tyfon på väg mot Japan

TT-AFP

Publicerad 08.18

Vågor slår mot kusten i Makurazaki i Kagoshima-prefekturen i västra Japan på onsdagen.

En väldigt kraftfull tyfon är på väg mot den japanska ön Kyushu med vindar som blåser fram i uppemot 70 meter per sekund.

Hundratusentals människor omfattas av en evakueringsorder.

Tyfonen Shanshan befinner sig cirka tolv mil utanför ön Yakushima och för med sig vindar på upp till 70 meter per sekund på sin väg mot ön Kyushu i södra Japan. På Kyushu bor 12,5 miljoner människor.

– Tyfonen Shanshan väntas närma sig södra Kyushu med extremt stark kraft under torsdagen och kan nå land, säger regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi.

– Det väntas våldsamma vindar, höga vågor och stormar på nivåer som många människor aldrig tidigare har varit med om.

Ovädret har redan fört med sig omfattande regn som har fallit över stora delar av Japan. Sent på tisdagen drogs ett hus med fem personer i med i ett jordskred i staden Gamagori i prefekturen Aicihi. Tre av personerna saknas.

På södra Kyushu väntas 500 millimeter regn falla under det närmaste dygnet, och sedan 600 millimeter nästkommande dygn, bedömer Japans meteorologiska myndighet JMA.

810 000 människor har uppmanats att evakuera Shizuoka-regionen på grund av regnet och även 56 000 andra i staden Kagoshima på ön Kyushu, uppger räddningstjänsten.

Över 200 inrikesflyg och sex internationella flyg har ställts in under onsdagen.