Tullen larmade om Breiviks kemikalieinköp

Publicerad 2012-03-02

Norska säkerhetstjänsten missade mejlet om bombkemikalierna

Norska säkerhetstjänsten PST missade e-postmeddelandet från det norska tullväsendet.

I 49 dagar låg mejlet oläst.

Ett mejl där tullen slog larm om bland annat Anders Behrings Breiviks oroande kemikalieinköp.

Det rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB i dag.

Mejlet från den norska tullen togs emot av den norska säkerhetstjänsten PST den 3 december 2010. I mejlet fanns information om kemikalieinköp via internet från en firma i Polen. Bifogat i mejlet fanns en lista på 41 namn på norrmän som hade skickat pengar till firman.

Ett av namnen på listan var Anders Behring Breiviks, uppger NTB.

Kemikalierna han köpte användes för att tillverka den bomb som han sprängde utanför regeringskansliet i Oslo den 22 juli.

Handläggaren var ledig

Tidigare har PST bekräftat att man aldrig gjorde någon sökning av namnen på listan. Mejlet blev istället skickat runt inom PST, tills det blev arkiverat den 10 mars  2011.

Först 49 dagar senare, den 28 april i fjol, nådde mejlet fram till handläggaren. Den personen läste mejlet och gick sedan på ledighet tre dagar senare.

Svaghet i rutinerna

Tullen skickade mejlet till PST eftersom handel med misstänkta kemikalier övervakas av ett internationellt övervakningssystem som kallas Global Shield.

Norska justitieministern Grete Faremo (AP) uppger att PST i sin hantering av Global Shield har identifierat en svaghet i sina rutiner, nämligen när anställda har längre frånvaro från jobbet. PST kommer nu utreda hur man i framtiden kan förhindra att ärenden blir liggande obehandlade en längre tid.