Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Därför dog 127 i flygkraschen

Publicerad 2012-04-23

Bränsletank exploderade innan planet kraschade

På ett fält utanför Islamabad kraschade planet med 127 personer ombord. Samtliga dog i katastrofen där man nu ska fastställa olycksorsaken.

Bara minuter före olyckan varnade piloten flygledartornet.

Planet var utom kontroll och bränsletanken hade exploderat.

En preliminär rapport har avslöjat vad som orsakade katastrofen i Islamabad där 127 personer dog.

På mindre än två år har Pakistan drabbats av två mycket allvarliga flygolyckor där passagerarplan störtat och hundratals personer dödats.

På mindre än två år har Pakistan drabbats av två mycket allvarliga flygolyckor där passagerarplan störtat och hundratals personer dödats.

Den senaste inträffade i fredags då 127 personer dödades efter att en Boeing 737 från flygbolaget Bhoja störtat utanför Islamabad.

I en preliminär rapport har nya uppgifter om olyckan framkommit, enligt nyhetssajten Dawn.

Exploderande tank

Planets bränsletank ska ha exploderat i luften och piloten ska redan tre minuter innan kraschen ha förvarnat om att något inte stod rätt till.

Under en presskonferens på lördagen lämnade pakistanska luftfartsverkets chef Khan Yousafzai nya uppgifter.

På en höjd av 883 meter när planet skulle förbereda landning dök det plötsligt mot marken och man tappade kontakten.

– Vädret var väldigt dåligt. Piloten tappade kontrollen och planet slog i marken. Det kastades upp efter smällen och exploderade innan det slog ner som ett eldklot, säger han enligt BBC.

Svart låda funnen

Planets svarta låda har lokaliserats vilket gör att myndigheterna har stora förhoppningar om att med säkerhet fastställa olycksorsaken, skriver Geo News.

Ljudregistratorn ska ha fångat upp piloternas försök att få kontroll över planet och deras försök till korrespondens med flygledningen.

Flygbolaget Bohjas ägare Faruque Bhoja har blivit hörd av polisen, men är inte gripen. Däremot har han beordrats att inte lämna landet i väntan på att utredningen fortgår.