Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Risk för halka på sista hemvändardagen

Publicerad 2016-01-03

Tre personer omkom i går efter att en bil fått sladd i halkan och frontalkrockat i mötande körfält.

På julledighetens sista hemvändardag är det risk för hala vägar i hela landet.

– Det är vinterväglag överallt, säger Denny Josefsson på Trafikverket.

En man och en kvinna och deras son omkom i går efter en frontalkrock på riksväg 52 utanför Vingåker.

Samma eftermiddag gick Trafikverket ut och varnade för halka i både Södermanlands och Stockholms län.

– Det har varit fruktansvärt halt och vi har flera olyckor inrapporterade, sa Göran Risberg, länsvakthavande polisbefäl i Södermanland.

I dag är det julledighetens sista stora hemvändardag, och Trafikverket manar till fortsatt försiktighet.

– Nu när det slår om till kallare väder finns det risk för halka i hela landet, sa Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket, under gårdagen.

Trafikverket har dock dragit ner halkvarningarna inför dagen. I nuläget finns det endast en varning för lokal snöhalka i den nordligaste delen av Stockholms län samt östra Uppsala län.

”En av de farligare”

Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen, säger att väglaget generellt har blivit mer besvärligt mot slutet av julledigheterna.

– Det har blivit lite kallare och mer halka nu. Det är fler delar av landet där det är halt, inför julen var det framför allt i Västsverige.

Även om det är svårt att på förhand veta vilka vägar som kommer att vara mest riskabla under söndagen säger Mikael Högskoog att det alltid är klokt att försöka undvika E20 genom gamla Skaraborgs län.

– Det är en av de farligare. Ska man köra mellan Stockholm och Göteborg är det bättre att köra över Jönköping i stället – E4 och riksväg 40. På E20 är det oftast mer trafik och vägen har inte den säkerhetsklassning som E4 och E6 har, man har inte mittseparerat hela vägen och på vissa ställen är det ganska dålig standard på vägen.

”Undvik onödiga omkörningar”

Eftersom många har haft möjlighet att ta långledighet har resandet spridits ut över fler dagar, men man bör ändå förbereda sig på att det kan bli mycket trafik på vägarna under söndagen, säger Mikael Högskoog.

– Man ska vara beredd på att det kan ta längre tid, man ska kontrollera att alla lampor fungerar, starta i tid och inte vara trött när man sätter sig bakom ratten. Man ska ta lite pauser om man ska köra långt, anpassa hastigheten, hålla avståndet, köra på stora vägar så långt det går, undvika onödiga omkörningar och inte peta på mobiler och annat som kan störa ens uppmärksamhet.

Trots att det råder vinterväglag i nästan hela landet hade Trafikverket på lördagskvällen inte utfärdat några halkvarningar för söndagen.

– Det är inget omslag i vädret som gör att det bildas någon ny halka. Det är kallt både i marken och luften, säger Tobias Palmblad, meteorolog på SMHI.

Följ ämnen i artikeln