Botoxförgiftad vill varna andra

Publicerad 2015-01-13

Tungan svartnade, ansiktet förlamades och matsmältningen kraschade.

Thomas hade drabbats av botoxförgiftning. Nu vill han varna alla andra:

- Botox är världens farligaste gift. Det är sjukt att det är helt lagligt.

Thomas Pettersson, 50, går ostadigt, sluddrar lite och är vit runt munnen när Aftonbladet träffar honom hemma i Stockholmsförorten Bromma.

En effekt av 60 tabletter fördelade på 14 mediciner som han tvingas stjälpa i sig varje dag för att lindra smärtan och fungera hjälpligt.

Botoxförgiftningen drabbade honom för knappt ett år sedan med förödande kraft. Då var han framgångsrik företagare, i dag ett vrak. Han är sjukskriven (precis som hustrun Anette, för att hon behövs vid makens sida dygnet runt) och håller på att sälja sin andel i familjeföretaget till systern.

För sju år sedan fick Thomas Pettersson diskbråck när han vurpade med en vattenskoter. Vid den efterföljande operationen drabbades han av dystoni, en sjukdom som orsakar ständig kramp i nacken.

Fungerade i två år

Thomas fick botoxinjektioner för att häva krampen. Ett dussin sprutor runt nacken med någon eller några månaders mellanrum. I två år fungerade det bra.

Men några dagar efter behandlingen den 28 februari 2014 slog botoxförgiftningen till. Han vaknade med med förlamning i armarna och kramp i lårmusklerna.

– Jag hade ingen kontroll på kroppen. Den gick inte att styra. När jag höll händerna över bordet så blev det blött, jag hade extrem handsvett.

I 22 dagar var Thomas inlagd för intensivvård på Sankt Görans sjukhus i Stockholm:

– Min tunga blev kolsvart. Det var så jävla äckligt, berättar Thomas.

Vill varna för botox

Hans liv är i dag en nedåtgående spiral. Han har gått ner 38 kilo, får återkommande kramper på grund av alla mediciner och har tvingats till en stomioperation sedan magen slutat fungera.

– Hatar detta, skriver Thomas i en dagbok som han förde under stora delar av 2014.

Det tog sex månader innan han fick några pengar från Försäkringskassan, trots att han har fått läkarintyg på botoxförgiftning. Nu vill han varna alla svenskar som gör botoxinjektioner:

– Det är rysk roulette. Flera bekanta har lagt av efter att de har sett mig, säger Thomas.

Dag Nilsson, klinisk utredare på Läkemedelsverket, konstaterar att botox kan ge omfattande biverkningar, bland annat döden:

– Botox anses som världens starkaste gift, säger han.

”Handlar om pengar”

Riskerna är stora om man överdoserar?

– Ja, absolut. Men det är naturligtvis enormt utspätt. Själva volymen man ger är lätt att kontrollera.

Finns det några diskussioner om att förbjuda botox?

– Nej. Detta följs över hela Europa, något sådant har inte diskuterats. Man tycker att nyttan överstiger eventuella risker.

Thomas Pettersson har anmält sina skador till både Patientförsäkringen och Läkemedelsförsäkringen. Han vill inte lägga hela skulden på läkaren, som gjorde botoxinjektionerna, utan är i stället ute efter att användningen av botox i vården ska upphöra:

– Han har inte gjort det med mening. Men någon borde ta tag i denna miljardindustri kring botox som har blommat upp. Det handlar bara om pengar.

Aftonbladet har sökt läkaren för en kommentar. I ett mejl skriver han:

– Jag är för närvarande inte tillgänglig och kommer inte kunna svara på mejl annat än sporadiskt.

ANNONS