Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Greenpeaceaktion mot kärnkraftverk

Publicerad 2014-03-05

Greenpeaceaktivister genomförde under onsdagen en aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn.

24 personer har gripits.

Strax efter klockan sju på onsdagsmorgonen slog aktivisterna till.

"Ett 20-tal aktivister i vanliga bilar åkte fullt synliga in på kärnkraftverket via infartsvägen. Där klättrade de över de staket som omgärdar reaktorbyggnaderna 1 och 2, tog sig upp på taket till O2 och vecklar just nu ut en stor banderoll i form av det välkända, orange pensionsbeskedet – med adress till svensk kärnkraft och SSM", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

"Hade kunnat sluta illa"

Aktivisterna tog sig in på industriområdet.

– De upptäcktes omgående av våra detektorer, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.

Enligt honom satte det i gång ett överfallslarm och polisen tillkallades.

– Vi betraktar detta som ett olagligt intrång, våra skyddsväktare agerar efter de rutiner vi har när vi har ett sådant här olagligt intrång. Med hjälp av polisen kommer de att förpassa de här personer från området, säger Anders Österberg.

Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, säger till TT att aktivisterna har för avsikt att stanna på området i runt två timmar och att de klättrat upp på taket.

Motivet: Att protestera mot att reaktorerna inte stängts.

– Säkerheten när det gäller yttre hot är fortfarande väldigt bristfällig. Nu har vi, som alltid, väldigt fredliga avsikter, men det är klart att det är väldigt oroande att det är så lätt att ta sig in. Om det hade varit någon med våldsamma avsikter hade det naturligtvis kunnat sluta illa, säger Annika Jacobsson till TT.

Många gripna

Polisen fick larmet klockan 07.10 och ett tiotal patruller skickades till platsen.

Vid lunchtid uppgav Kalmarpolisen att totalt 24 personer gripits. 20 av dem misstänks för grovt olaga intrång medan de fyra övriga är misstänkta för inblandning i/medhjälp till samma brott.

"Vi har i nuläget inga indikationer på att någon, som inte är frihetsberövad, finns kvar inne på området. Polisen kommer under eftermiddagen/kvällen att söka igenom området för att säkerställa att ingen dröjer sig kvar", skriver polisen på sin hemsida och meddelar att insatsen gick lugnt tillväga.

Kärnkraftsindustrin drabbas då och då av liknande aktioner, men Anders Österberg säger att det inte är särskilt vanligt i Oskarshamn.

– Vi ser att våra rutiner fungerar. Vi har olika typer av barriärer och de här larmdetektorerna är en. Vår uppgift är att fördröja ytterligare intrång, och det gör vi.

På grund av att överfallslarmet gick i gång har området "bommats igen" och anställda får vänta innan de får gå in på området.

Strålsäkerhetsmyndigheten ser allvarligt på intrånget.

– Vi följer utvecklingen noga, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på myndigheten till TT.