Vindruva gav nära döden-upplevelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Ewa satte en vindruva i halsen – räddades av vännerna

De blivande sjuksköterskorna firade terminstarten med en trevlig middag.

Men plötsligt satte Ewa Brogard en vindruva i halsen.

Eva höll på att kvävas, men vänner och sjukhuspersonal räddade hennes liv.

– Jag är så tacksam för att mina vänner fanns där. De räddade mitt liv, säger Ewa till Blekinge Läns Tidning.

De fem tjejkompisarna Ewa, Jessica, Ulrika, Sara och Jenny skulle ha gemensam fest på Campus Gräsvik i Karlskrona innan de skulle vidare till Studentkåren. Tjejerna hade ätit middag, satt och pratade och åt frukt.

Någon drog ett skämt som Ewa skrattade åt. När hon drog efter andran, satte hon plötsligt i halsen. En och en halv vindruva spärrade luftvägarna.

Blå om fingrarna

Ewa började hosta och fick svårt att andas. Det gick inte över. När Ewa försvann ut på toaletten, följde väninnan Jessica Edman för säkerhets skull efter.

– När jag kom ut märkte jag att hon började bli blå om fingrarna. Jag märkte att hon hostade ut luft, men inte fick in lika mycket när hon kippade efter andan, berättar Jessica Edman.

Jessica gjorde Heimlichmanöver, men det hjälpte inte. Ewa lades i framstupa sidoläge och man ringde 112.

Panik

– Hon kämpade med korta, kippande andetag och var helt panikslagen när hon inte fick luft. Så som vi har förstått det efteråt, så åkte druvan upp och ner och blockerade andningsvägen genom luftstrupen.

När ambulanspersonalen kom, försökte även de hjälpa Ewa med Heimlichmanöver, men utan resultat. Ewa började må allt sämre och behövde syrgas. Sedan blev det en snabb transport till akutmottagningen där jourläkare väntade. Man var tvungen att söva Ewa och operera henne för att få bort vindruvan som blockerade luftvägarna.

Hon känner tacksamhet till sina vänner som reagerade så snabbt samt den insats som ambulansförarna och sjukhuspersonal stod för. Tack vare dem är Ewa fortfarande vid liv.

ANNONS