Kungen äter och vi tittar på – som vi alltid gjort
Nobelbanketten är festernas fest, nobelpristagarnas triumftåg – och Sveriges största pr-fönster ut mot världen. I kväll vänds hela världens blickar mot Stockholm och Stadshuset.
Vi firar vetenskap, forskning mänsklighetens framsteg.
Samtidigt är Nobelfesten en avbild av ett historiskt ”nöje” – att se på när kungafamiljen och prominenta gäster äter middag.
Karl XIV Johan arrangerade skådemiddagar på Rosendals slott. Det var mycket populärt att ta sig till Rosendal för att på nära håll se kungafamiljen inta en måltid. Under djup tystnad stod hundratals människor och betraktade de ätande.
Vår kung är van vid att bli betraktad vid middagsbordet. Vart han än kommer så tittar folk på vad han på tallriken, hur det står till med bordsskicket och vad han ratar.
Många andra historiska kungar runt om i Europa satte en ära i att bli tittad på vid måltiden.
Oerhört konstigt kan man tycka i dag. Men samtidigt gör vi detsamma fast i en mer modern tappning.
En del nobelfantaster är uppklädda och smuttar på champagne framför tv-apparaten. Andra kastar bara ett getöga mitt i köttbullemiddagen med barnen.
Men få undgår nobelfesten.
Och det är kungafamiljen som drar.
Pristagarna i all ära, det är ändå dem det handlar om i kväll och ingen tar ifrån dem den äran.
Men de flesta frågor som når mig i kväll handlar om de kungliga. Diadem och klänningar. Kunglig etikett och ordensband.
Vad pratar egentligen kungen om med sin bordsdam? Varför äter inte Sofia kött? Hur värdefullt är Victorias diadem? Vad har drottningen i sin handväska?
Kungafamiljen är hedersgäster vid Nobelbanketten varje år. Den dag de mot all förmodan skulle tacka nej – då skulle en stor del av nobelglansen falna.
Det är såklart både Nobelstiftelsen och kungafamiljen medvetna om.
Men det finns ingen anledning att tro att traditionen ska brytas – förutom en öppen tvekan från hovet när det visade sig att Nobelstiftelsen ville bjuda in Ryssland, Iran och Belarus till prisutdelningen i år. Något stiftelsen snabbt tog tillbaka.
Kungen vill man inte bli av med.
Den första Nobelbanketten hölls 1901 på Grand hotel i Stockholm och blivande kung Gustaf V var på plats tillsammans med prins Gustaf Adolf och prins Eugen.
Sedan dess har kungafamiljen satt en ära i att stå i första ledet och hylla forskning och framsteg.
Samtidigt håller vi andra fast vid den gamla traditionen att med stort intresse se kungligheterna njuta av en tjusig middag.