Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

10 miljoner till projekt för hållbar produktion av räkor och fisk

Publicerad 13.55

Cirkulära metoder som som ska göra fiskeindustrin mer hållbar får bidrag av Jordbruksveket.

Jordbruksverket har beviljat 10 miljoner kronor för ett projekt om hållbar livsmedelsproduktion som involverar räkor och fisk. Projektet syftar till att etablera och optimera hållbar produktion av räkor och fisk i ett cirkulärt vattenbrukssystem.

Följ ämnen

Ett team från bland annat Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, och brasilianska partners ska skapa en ”innovativ, hållbar produktion av foder, samt utvärdera olika aspekter av räkors fysiologi”, skriver Umeå Universitet på sin hemsida.

– I projektet använder vi bio-RAS, en teknik där vattnet innehåller partiklar som sedan filtreras av en blandning av mikroorganismer som bakterier, mikroalger och djurplankton. Dessa omvandlar rester av näringsämnen till naturligt foder för fisken och räkorna. Dessutom fungerar det som probiotika för djuren. Sammantaget skapar det en mycket mer hållbar loop, säger Olivier Keech.

Syftet är att utveckla ett helt cirkulärt livsmedelsproduktionssystem som inkluderar både fisk, räkor, grönsaker, frukt, insekter, svampar. Sådana plattformar bör helst placeras strategiskt nedströms industrier, exempelvis serverhallar och metallurgiska företag, som släpper ut stora mängder låggradig värme, det vill säga 30-60 grader Celsius.

Tanken med forskningen är att bidra till livsmedelssäkerhet och minska beroendet av importerade livsmedel. I dag importeras i Sverige nära 70 procent av de färskvaror som konsumeras i landet.

– Genom att producera fler ”tropiska” produkter lokalt sänker man logiskt sett koldioxidutsläppen relaterade till import från avlägsna länder, säger Olivier Keech.