Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

EU: Förslag om ökade kvoter av sillfiske

TT

Publicerad 2024-08-26 15.48

EU-förslag om fiskekvoter klart – nästan. Arkivbild

Lägre kvoter för lax och skarpsill men ökade kvoter för flera sillar. Det är några av EU-kommissionens förslag om hur mycket fisk som får fångas i Östersjön under nästa år. Men besked om sill i Bottenhavet dröjer.

Det är både plus och minus i fiskemängden när kommissionen på måndagen presenterar fiskesiffrorna som ministrarna ska besluta om i oktober.

Förslagen bygger enligt kommissionen på vetenskap som visar på en förskräcklig situation för många fiskebestånd.

Fiskekvoterna för lax minskar liksom de för skarpsill. Däremot föreslås kvoten för sill i centrala Östersjön öka med 108 procent och sill i Rigabukten med 10 procent till 83 881 respektive 41 635 ton eftersom dessa hör till bestånd som enligt kommissionen har blivit större.

Fångstkvoten för sill i västra Östersjön – det är bara bifångst som är tillåten – föreslås däremot minskas med hälften, till 394 ton.

Frågan om sill i Bottenhavet var en av de stora diskussionsämnena för 2024 och här har kommissionen inte satt ner foten utan meddelar att de återkommer med en siffra.

Förslaget om kvoterna bygger på Internationella havsforskningsrådet (ICES) råd. Beslut om fiskekvoter fattas på ministerrådsmötet den 21–22 oktober.