Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Efter kritiken – lugnare sommar på Sis

TT

Publicerad 2024-08-24 08.50

Förekomsten av avvikningar och hot och våld minskade under juni och juli på Sis. Arkivbild.

Antalet rymningar och incidenter med hot och våld på landets Sis-hem har minskat under sommaren.

Under juni och juli inträffade 36 avvikningar inom ungdomsvården, jämfört med 50 under samma period 2023. Siffrorna avser barn och unga som placerats med stöd av lagen om vård av unga (LVU) inom Sis, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Inga avvikningar har rapporterats gällande brottsdömda inom den slutna ungdomsvården sedan maj 2023.

Under juni-juli registrerades 40 incidenter av hot och våld mellan barn och unga. Motsvarande siffra förra året var 96. Antalet incidenter av hot och våld mot medarbetare minskade från 356 förra årets sommarmånader till 257 i år.

”Det är glädjande att vi ser ännu tydligare effekt av det omfattande arbete vi gör för att stärka tryggheten”, säger Sis säkerhetsdirektör Christer Johansson i ett pressmeddelande.

I augusti gick Sis upp i stabsläge på grund av den dramatiska ökningen av antalet unga som döms. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) slog tidigare i sommar larm om den akuta platsbristen, och varnade för att personer i kö kan begå allvarliga våldsbrott. Regeringen kallade därefter till krismöte med SKR och Sis.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver justitieminister Gunnar Strömmer och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall gett kompletterande uppdrag till Sis.

Sedan tidigare har regeringen inlett en total översyn av uppdraget, samt påbörjat inrättandet av ungdomsfängelser. Nu får Sis också i uppdrag att samverka med kommunerna, regionerna, SKR och Vårdföretagarna för att frigöra fler platser.

Även platser avsedda för vuxna, omhändertagna till följd av missbruk, ska ställas om till platser för barn och unga som är omhändertagna på grund av kriminalitet.