Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Ledare inom Kinahankartellen gripen i Dubai

Julia Wide

Uppdaterad 14.22 | Publicerad 11.19

Sean McGovern greps i Dubai.

En av Irlands mest eftersökta personer, Sean McGovern, har gripits av Interpol i Dubai.

Han är den irländska kartellkungen Christy Kinahans högra hand och misstänks ha beordrat flera mord i Irland.

Det var under en dramatisk polisräd natten till torsdag i Dubai som McGovern greps.

”En av Irlands mest eftersökta personer har gripits tack vare de irländska myndigheternas och Förenade Arabemiratens gemensamma ansträngningar”, säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock i ett uttalande.

Sean McGovern uppges vara den irländska kartellkungen Christy Kinahans högra hand. Han har varit internationellt efterlyst i över två år och misstänks för mord samt för att bedriva organiserad brottslighet.

Misstänks ha planerat flera mord

McGovern misstänks vara beställaren av ett mord på tvåbarnspappan Noel Kirwan, som sköts ner utanför sitt hem i Dublin 2016. Han tros också vara en av hjärnorna bakom gärningarna i Hutch-Kinahan-fejden, som är en omfattande pågående fejd mellan två kriminella organisationer i Irland där arton personer hittills har dödats.

Sedan dess har McGovern gömt sig i Dubai. Gripandet beskrivs som det viktigaste inom Kinahankartellen hittills.

”Fall som dessa understryker värdet av internationellt polissamarbete via Interpols globala nätverk”, skriver Jürgen Stock på X.

Irländska myndigheter vill nu se McGovern utlämnad.

Kartellchefen jagas i flera länder

Högst upp på polisens lista står grundaren av drogkartellen – Christy Kinahan.

Kinahan flyttade till Dubai 2016 där han numera har sin bas och styr sitt imperium ifrån. Han har engagerat sig i flygbranschen, förvärvar mark och smugglar guld, vapen och droger.

Irland och Förenade Arabemiraten har inget utlämningsavtal vilket gör att så länge Kinahan befinner sig där kan Irland inte få tag i honom.

En granskning av The Sunday Times och Bellingcat visar dock att Kinahan gillar att resa genom att han recenserat hotell, restauranger och sevärdheter i bland annat Spanien, Ungern, Egypten och Hong Kong.

Följ ämnen i artikeln