Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Förvirring om regeringens utvandringssiffror

Myndigheten: Invandringen ökar mer än utvandringen

Publicerad 10.51

Maria Malmer Stenergard (M)

Fler utvandrar än invandrar till Sverige, meddelade regeringen med hänvisning till siffror från SCB.

Men siffrorna beror till stor del på Skatteverkets rensning av felaktigt folkbokförda.

I själva verket är det sannolikt precis tvärtom.

– Med största sannolikhet var det fler som invandrade än som utvandrade, säger Johannes Cleris på SCB.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterade nyheten för två veckor sedan.

För första gången på 50 år väljer fler att lämna Sverige än att komma hit.

– Enligt preliminär statistik från SCB så har har vi en negativ nettoinvandring. Invandringen är minus 15 procent samtidigt som utvandringen ökat med 60 procent, sa ministern på en presskonferens.

En presentationsbild visade staplar, strax under 40 000 utvandrade, strax under 35 000 invandrade.

I faktiska tal innebär det 5 700 individer fler utvandrare än invandrade, enligt regeringen.

Skatteverket rensar systemet

Siffrorna bygger på statistik från SCB under perioden januari till och med maj i år. När Aftonbladet ber myndigheten om detaljerade uppgifter kring siffrorna framkommer det att det inte alls går att dra några sådana slutsatser.

– Enligt statistiken stämmer det att antalet utvandringar var högre än antalet invandringar under första halvåret 2024. Detsamma gäller för perioden januari till maj. Men i praktiken var det med största sannolikhet inte så. Vi vet inte med säkerhet när en stor del av personerna som registrerats som utvandrade faktiskt utvandrade, säger Johannes Cleris pressansvarig på SCB.

Problemet med att räkna som regeringen gör är att en betydande del av personerna som registrerats som utvandrade är personer som Skatteverket rensat ut ur systemet. Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att identifiera personer som är felaktigt folkbokförda. Under perioden januari till juni uppskattar Skatteverket att 7 700 personer i gruppen utvandrade beror på rensningen. Det går inte att säga när dessa personer lämnade landet eller om det är en konsekvens av regeringens mer restriktiva migrationspolitik.

– När vi gör kontroller och avregistrerar så gör vi det från beslutsdatum. Men det framgår inte när personen har flyttat ut. Det kan vara för en månad sedan, det kan också vara för några år sedan, säger Jens Lindqvist på Skatteverkets folk- och fastighetsavdelning.

Invandringen är högre än utvandringen

Johannes Cleris på SCB:s slutsats är att invandringen sannolikt var högre än utvandringen under den givna perioden – alltså den raka motsatsen än vad regeringen kommunicerade ut. Han kommer fram till detta genom att dra bort 7 700 personer från antalet utvandrade.

Migrationsministern medgav på pressträffen att det ökade antalet även är en följd av Skatteverkets kontrollarbete, men hon berättade inte hur stor del den utgör. Hon sa också att det är första gången sedan 1973 som Sverige har negativa nettoinvandringssiffror. Även detta påstående vänder sig SCB mot.

– Vi jämför bara på helår. Det går inte att säga hur det ser ut vid årsskiftet redan nu, säger Johannes Cleris.

I förrgår presenterade SCB ny statistik på området, nu även med juni inräknat. Samma slutsats gäller där enligt Cleris – antalet invandrade var högre än antalet utvandrade om man tar hänsyn till Skatteverkets rensning. I faktiska siffror skulle det i så fall handla om omkring 5 000 fler invandrade eller utvandrade individer.

Kan vara ännu färre utvandrare

Jens Lindqvist på Skatteverket säger att myndigheten även genomför andra kontroller utöver folkbokföringsarbetet. Siffran 7 700 kan därför vara ännu större, vilket innebär att ännu färre har utvandrat. Ett sätt att få en uppskattning över hur många personer som fångats upp i diverse olika kontroller är att titta på antalet som utvandrat ”utan egen anmälan” jämfört med de som ”anmält utvandring”.

SCB:s siffror visar att 40 500 personer utvandrade januari till och med juni i år. 24 889 anmälde detta, 15 600 gjorde det inte.

– Det ger en indikation. Gruppen ”Utan egen anmälan” är i princip alltid Skatteverkets kontrollarbete.

Så det kan vara fler än 7 700 som har utvandrat tidigare än det första halvåret?

– Ja, de avregistrerades i folkbokföringen under första halvåret, men de kan flyttat ut från landet tidigare än så.

Ministern: Arbetet spelar roll

Aftonbladet har sökt migrationsminister Maria Malmer Stenegard för en intervju. Hon återkommer via sin pressekreterare med en skriftlig kommentar.

”Som framfördes vid pressträffen antas Skatteverkets uppstädning i Folkbokföringen bidra till utfallet. Det är i sig positivt, bland annat används felaktiga uppgifter i folkbokföringen som ett redskap för välfärdsbrottslighet – och vi behöver veta vilka som befinner sig i Sverige. Jag är övertygad om att regeringens arbete både med att få ned invandringen och öka utvandringen spelar roll.”