Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nätbedragarnas nya vapen: Ikea

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-06

Falska mejl ser ut att komma från möbeljätten

Har du fått mejl från Ikea med frågor om ditt kontokort?

Släng det. Mejlet kommer med all säkerhet inte från möbeljätten.

Avsändaren försöker stjäla dina pengar.

Det är polisen i Norge som har slagit larm om den nya nätbluffen. Nu befarar Ikea att bedragarna kommer att försöka med samma trick i Sverige.

Bedrägeriet är skickligt gjort och riktas mot privatpersoner som får mejl från adressen info@ikea.no. I sidhuvudet syns Ikeas logotype.

Luras på kontonummmer

I mejlet står det att Ikea noterat ovanligt mycket aktivitet från mottagarens kontokort. För att inte riskera att få sitt kort spärrat uppmanas man att fylla i såväl kontokortsnummer som cvv-kod för att Ikea ska kunna kontrollera uppgifterna.

I går strömmade det in anmälningar till den norska polisen.

– Det verkar som om de flesta mejlen skickades ut under natten mellan tisdagen och onsdagen, säger Anne Dybo vid den norska ekobrottsmyndigheten till VG.

Svenskar drabbades

Så sent som för ett år sedan utsattes Ikea för ett liknande bedrägeri. Den gången drabbades svenska kunder och nu uppmanar företaget alla sina kunder att vara extra varsamma.

– Vi beklagar verkligen den oro det här skapar. Man kan vara helt säker på att de här mejlen inte kommer från oss. Vi skulle aldrig be våra kunder om så känsliga uppgifter via ett mejl, säger Ikeas presschef i Sverige Ylva Magnussson.

Den som får mejlet uppmanas att göra en polisanmälan och absolut inte svara på mejlet eller lämna ifrån sig några uppgifter.

Ikea i Sverige kommer att gå ut med information om bluffen via sin hemsida.