Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Bråk om bröst på barnkarusell

Publicerad 2014-06-28

En flera meter hög och storbystad blondin upprör besökare på Kirunafestivalen.

– Det är porr mitt ibland oss på tivolit, säger filmaren och konstnären Liselotte Wajstedt.

Liselotte Wajstedt

I veckan rapporterade Aftonbladet om hur hockeyklubben Kiruna IF byter tröja till en regnbågsfärgad och tolerans-certifierar hela klubben.

Nu tycker många att fördomar och stereotypa tolkningar slår till igen i gruvstaden.

Varje år arrangeras Kirunafestivalen med konserter, tivoli och massor av mat och dryck. Men för vissa har festivalen fått en bitter bismak genom en av tivolits karuseller. Den ska vara målad med motiv från tv-serien Baywatch, men det är yppiga kvinnor med plutande läppar, minimala badkläder och framskjutna bröst som dominerar.

Konstnär är kritisk

Kirunakonstnären Liselotte Wajstedt besökte tivolit med sin bror och hans barn.

– Där går unga tjejer, som är allt för lättklädda, och har jobbigt med sig själva. Det är jättehemskt att de ska behöva se det här, säger Liselotte Wajstedt.

Hon reagerade så fort hon såg den, och tycker det är konstigt att inte fler sa ifrån.

– Vi lever i en tid där feminismen är stark. Trots det kan en karusell för barn se ut så här. Det säger något om hur blinda vi är, säger hon.

Alla är arga

Karusellen har tidigare använts i Norge, men där har ingen sagt något om det ekivoka väggmotivet.

Liselotte Wajstedt kräver att festivalen tar ner karusellen med en gång. Och de flesta inblandade verkar egentligen tycka som hon.

Även företrädare från både Kirunafestivalen och själva tivoliföretaget tycker att målningen som pryder attraktionen är anskrämlig.

– Det ser för jävligt ut. Den ska målas om, säger Roger Lindström från Lindströms tivoli till Norrländska Socialdemokraten.

Men företrädare för Kirunafestivalen har meddelat att karusellen står så pass inparkerad att den blir kvar till festen är över.

– Det är ett hån att den står kvar. De skulle ha plockat ner den direkt. Ska vi behöva gå omkring där i flera dagar med den där, säger Liselotte Wajstedt.