Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Posten var min knarklangare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-14

Erik, 34, missbrukade nätdroger för tusentals kronor varje månad

Erik, 34, hade precis kommit ut från ett långvarigt amfetaminmissbruk.

Då fick han upp ögonen för nätdroger och hamnade i ett nytt – lagligt missbruk.

– Posten blev min knarklangare, säger han.

”Erik” beställde nätdrogen krypton på nätet. Eftersom drogen skickades hem via posten kunde han hålla en fasad och hålla missbruket hemligt.

Erik, som egentligen heter något annat, bor tillsammans med sin flickvän och två barn i Östergötland. För sju år sedan lyckades han efter en lång tids kämpande ta sig ur ett långvarigt amfetaminmissbruk.

Men förra hösten fick han ett återfall.

– Jag kollade runt på nätet och upptäckte att det var hur enkelt som helst att få tag på nätdroger. Jag betalade in på ett bankgiro-nummer och fick drogerna på posten två dagar senare, berättar Erik.

"Fruktansvärt"

Preparatet som Erik beställde kallas krypton. Samma preparat har tagit flera liv och säljs helt lagligt på flera svenska internetsidor.

– Ruset av krypton är starkare än amfetamin. Men avtändningen är fruktansvärd och mycket, mycket värre.

Eftersom drogerna gick att beställa på nätet lyckades lyckades Erik hålla upp en fasad och höll sitt nya missbruk hemligt.

– Det var hur smidigt som helst. Jag behövde ju inte springa omkring på stan och träffa langare, i stället blev posten min langare, säger han.

Tog familjens pengar

Efter ett tag höll det inte längre. Erik köpte nätdroger för tusentals kronor varje månad och betalade dem med familjens gemensamma matkassa. Frånvaron från jobbet ökade också.

– För en månad sedan bestämde jag mig för att sluta. Det vara bara tur att jag inte sparkades från jobbet innan jag kom till sans.

Erik jobbar nu aktivt med att få andra att undvika drogerna.

"Måste stoppas"

– De är livsfarliga och måste stoppas. Att det inte gjorts tidigare är absurt, politikerna måste ta sitt ansvar och lagstifta bort dem, säger han.

Eriks förslag är man ”familjeklassar” de förbjudna preparaten. På så sätt skulle inte tillverkarna kunna krypa runt lagen genom att ändra delar av preparatens uppbyggnad.

– Att man säger att nätdrogerna är ”lagliga” gör att många känner sig trygga, men egentligen är det ju helt tvärtom. Själv är jag glad att jag inte strök med på grund av nätdrogerna.

Har du köpt droger på nätet?
Berätta