Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Risk att Libanon dras in i kriget

En sekteristisk kamp mellan shia- och sunnimuslimer

Libanon kan bli nästa offer för kriget i Syrien.

För varje nytt våldsdåd ökar risken för att inbördeskriget sprider sig det lilla landet.

Bakom det mesta som händer i Libanon finns Syrien. Så har det varit länge och så är det i ännu högre utsträckning sedan den politiska rörelsen Hizbollah öppet började strida på diktator Bashar al-Assads sida i Syriens inbördeskrig.

Hizbollah är en shiamuslimsk organisation som dominerar mycket av det politiska livet i Syrien. Hizbollah är Irans förlängda arm i landet och Israels svurna fiende. Organisationen har en starkare armé än den libanesiska staten.

Att attackera Irans ambassad i Beirut är detsamma som att rikta en attack mot hizbollah.

Därför är det inte förvånande att militanta sunnimuslimska islamister som slåss mot Assad tagit på sig ansvaret för dådet. al-Qaidainspirerade grupper som slåss på den syriska oppositionens sida.

Legitimt mål

Konflikten i Syrien har förvandlats till ett sekteristiskt inbördeskrig där två olika grenar av islam står mot varandra, shiamuslimer mot sunnimuslimer.

När det såg ut som sunnirebellerna var på väg att inta viktiga städer nära Libanons gräns så gick hizbollah öppet in i kriget på Assads sida och lyckades slå tillbaka oppositionen. Men därmed placerade man också Libanon i ett farligt läge. Plötsligt blev landet ett legitimt mål för de grupper som vill hämnas på hizbollah.

Till saken hör att Libanon självt har en mycket skör balans mellan olika folkgrupper och religioner. Landet härjades av ett långvarit, sekteristiskt inbördeskrig som tog slut först i början av 90-talet. Freden är fortfarande bräcklig. Många fruktar att det inte krävs mycket för att riva upp de gamla såren.

Både Syrien och Libanon ingår i en större regional konflikt där sunnimuslimska länder som Saudiarabien står mot shiamuslimska Iran. Saudiarabien och Qatar är de länder som mest frikostigt bidrar med vapen till oppositionen i Syrien. Medan Iran förser Syrien och Hizbollah med mycket av de vapnen dessa behöver.

Stödet göder krigföringen och förlänger konflikten som hittills krävt över 100 000 dödsoffer och där sex miljoner av Syriens befolkning befinner sig på flykt.

ANNONS