Varnar för barfotaskorna

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2014-05-13

Experten: Man lurar foten att den har ett skydd Tillverkare tvingas betala 25 milj i skadestånd

Barfotaskorna kan vara farliga.

Nu betalar Vibram USA, som tillverkar de populära fingerskorna, ut 25 miljoner kronor i skadestånd för falsk marknadsföring.

– Det är ingen nyhet för mig. Jag avråder från barfotaskor, säger ortopedskoteknikern Jan ­Forsman.

Fingerskorna, som kom för några år sedan, skapade ett nytt mode inom löpningen.

Prins Harry i Storbritannien har setts bära dem, och skådespelerskan Kate Hudson har gjort reklam för dem.

Och många tillverkare har följt efter och skapat sin version av barfotaskor, det vill säga skor som det känns som att springa barfota i.

Men meningarna om det är bra eller dåligt är delade.

Och nu får skeptikerna till viss del rätt.

Två masstämningar

Nu tvingas Vibram USA, tillverkaren bakom fingerskorna, att betala ett skadestånd om 25 miljoner kronor till amerikanska kunder som köpt varumärkets skor av Fivefinger-modell.

Bakgrunden är två så kallade masstämningar, i Kalifornien och Illinois, där ­Vibram stämts för falsk marknadsföring.

Parterna har förlikats och Vibram vägrar erkänna något fel, men går med på att alla kunder i USA som från 2009 och fram till i dag köpt skorna - cirka 70 miljoner - får pengarna tillbaka om de vill.

Företaget får heller inte längre hävda att skorna stärker musklerna och minskar skaderisken - inte utan att kunna bevisa det.

”Kan leda till skador”

I stället varnar specialisterna - både i USA och i Sverige - för att använda skorna.

”Det finns risker att springa i barfotaskor, som inte skyddar fötterna. Detta kan leda till skador i fötterna och ökar risken för stresskador” skriver amerikanska experter på sjuk­domar i fötter och underben, American Podiatric Medicine Association.

Jan Forsman, ortopedskotekniker på Runners’ store i Stockholm, avråder också från alla typer av barfota­skor om du inte springer på ett mjukt underlag som sand eller gräs.

– Många som kommer till mig som har använt den här typen av skor, säger han.

– Man lurar foten att den har ett skydd och så springer man på asfalt och drabbas av fotskador, problem med knälederna och underbensbesvär. Men tack och lov har modet börjat svänga, mot tjockare och mer uppbyggda skor igen.

Kunder i Sverige omfattas inte av skadeståndet.

– Men den som inte tycker att en vara håller måttet kan alltid gå tillbaka till ­säljaren eller, om det inte fungerar, vända sig till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Följ ämnen i artikeln