Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ex-ministrar i (kräft)hatten

Uppdaterad 2013-09-07 | Publicerad 2013-09-06

De har alla jobbat med Fredrik Reinfeldt – och avgått under hans ledarskap.

I kväll träffas ex-statsråden för att äta kräftor ihop.

– Vi är gamla kollegor som umgåtts mycket med varandra och tycker det är trevligt att träffas, säger Mikael Odenberg, före detta försvarsminister (M).

Att regeringen har kräftfest på Harpsund i samband med sina budgetöverläggningar är väl känt. Men att också tidigare ministrar träffas för att knäcka klor och sörpla kräftsaft är nytt.

Bakom inbjudan till kvällens festligheter står före detta M-statsråden Sven-Otto Littorin och Christina Husmark Pehrsson.

– Det är ju jättekul om man någon gång får möjlighet att träffa sina gamla arbetskamrater och prata politik. Det är en träff för gamla jobbarkompisar, säger Husmark Pehrsson till Aftonbladet.

"Borde göras mer"

Förutom att äta kräftor så väntas de 14 före detta statsråden prata gamla minnen, dagspolitik och vilka frågor som kan bli stora inför valet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg kommer nog också att nämnas av deltagarna runt bordet.

– Det är inte så att vi sitter och kastar pil på Anders och Fredrik. Däremot kanske man tycker att det borde göras mer eller annorlunda. Vi vill ju att det ska gå väl för Alliansen. Kan man hjälpa till på något sätt så gör vi det, säger Sven Otto Littorin till Dagens Industri.

Träffas ibland

Enligt Mikael Odenberg är det hela en träff för före detta jobbarkompisar som trivs ihop.

– Det är ingen modell efter Harpsund eller så, bara gamla kollegor som äter kräftor och har trevligt ihop, säger han.