”Barnens lek urartade”

Uppdaterad 2013-12-19 | Publicerad 2013-12-18

Femåriga Siham hittades död i vattenbrynet vid sjön Lumsen i Horndal i somras.

Polisen misstänkte inledningsvis att hon mördats och en förundersökning om mord inleddes.

Efter fem månader har nu polisen beslutat att lägga ner mordutredningen.

– Vi kommer inte längre och det mesta tyder på att det är barns lek som urartat och ligger bakom dödsfallet,  säger kammaråklagare Gun-Britt Ström till Aftonbladet.

Siham försvann från en lekplats utanför hyresbostaden i Horndal, utanför Avesta 7 juli i år, sedan mamman lämnat henne för en kort stund. Dagen efter hittades flickan  död på mycket grunt vatten i sjön 500 meter från hemmet. Delar av hennes kropp låg ovanför ytan.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon dött av drunkning. Polisutredningen uteslöt ganska snabbt att hon själv ramlat i och drunknat. Någon annan misstänktes ligga bakom dödsfallet.

Lägger ner förundersökningen

En omfattande mordutredning inleddes och Dalapolisen tog hjälp av gärningsmannaprofilgruppen från rikskrim.

Med tiden har utredarna bedömt att det kan ha varit barns lek som gått snett.

– Vi ser inga utredningsåtgärder som gör att vi kan komma längre. Så vi lägger nu ner förundersökningen, säger åklagaren Gun-Britt Ström.

Bedömer ni att det är barnlek som gått snett?

– Ja, det gör vi.

”Behöver inte vara ett brott”

Åklagaren har tidigare bekräftat  att det finns vittnesuppgifter om att Siham setts med andra barn i området den här dagen.

– Med barn inblandade behöver det inte vara ett brott då det är tänkbart att barn vill dölja en olyckshändelse också, sa Gun-Britt Ström vid åklagarkammaren i Falun då till Aftonbladet.

Förhör har också hållits med flera barn. Men utan resultat.