Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Ammade sitt barn – mitt under loppet

Publicerad 2018-09-08

I protest mot loppets policy satte sig Sophie Power för att amma sin tre månader gamla bebis, skriver Runners World.

– Jag ville verkligen nå ut med mitt budskap, säger hon.

År 2014 var 36-åriga Londonbon Sophie Power gravid med sin äldsta son. Tanken var att hon skulle delta i det 43 timmar långa maratonloppet Ultra Trail du Mont-Blanc år 2014. Men hon var tvungen att skjuta upp sitt deltagande ett år – något hon inte fick.

– De låter en skjuta upp sitt deltagande om man är skadad men de accepterar det om man är gravid då det är, enligt dem, ”ett val”, säger hon till Runners World.

Så när hon fick revansch i år bestämde hon sig för att protestera mot deras policy genom att amma sin tre månader gamla son – mitt under loppet.

– Jag ville verkligen nå ut med mitt budskap, många andra internationella lopp har ändrat deras policy för att vara rättvisa mot kvinnor.

Sophie har hyllats efter bilden.

Hennes son äter var tredje timme så hon var lättad över att han var hungrig när hon äntligen nådde Courmayeur i Italien där hennes man väntade med de två sönerna. På en bild från loppet ser man hur hon ammar sin son medan hon pumpade andra bröstet på mjölk.

– Förmodligen min favoritbild från ett lopp någonsin, säger hon.

Människor hyllar nu henne och kallar Sophie för en inspiration. I en tweet kommenterar hon händelsen ytterligare: ”17 mil avklarade. Tog ett tag men tror nog jag fortfarande är den snabbaste mamman till en tre månader gammal bebis”.