Mulet men härliga solglimtar i helgen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-20

SMHI: Passa på att njuta av lördagen

Kylan håller i sig under helgen men lördagen bjuder på många solchanser i nästan hela landet.

– Det blir klart till halvklart på de flesta håll på lördagen, säger Eva Brokhøj som är meteorolog på SMHI till aftonbladet.se.

Ett djupt lågtryck har gett blåsigt väder det senaste dygnet på många håll i Sverige.

– Det är rätt så blåsigt väder med nordvindar i princip i hela landet i dag. Över södra Norrland blir det mycket höga vindbyar med uppemot dryga 20 meter per sekund i vindstötarna. I övrigt blir det hårda vindbyar, säger Eva Brokhøj.

SMHI har utfärdat varning klass 1 i Dalarna, Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län, vilket innebär att man bör iaktta extra försiktighet.

– Exempelvis är det större risk för att träd blåser ner och att det blir strömavbrott. Sedan kan det bli starka sidovindar så man kan tänka sig att exempelvis vissa broar kan stängas av, säger Eva Brokhøj.

I Götaland kan man räkna med goda solchanser under fredagen och i Svealand blir det växlande molnighet.

– I Skåne blir det växlande molnighet och goda solchanser. Varmast blir det dock i östra Småland där det kan bli cirka tio grader som varmast.

Sol i hela landet

Under lördagen blir det sol i nästan hela landet och enligt Eva Brokhøj får man passa på att njuta av vädret då.

– En högtrycksrygg växer in över landet. Det blir klart till halvklart på de flesta håll på lördagen.

De låga temperaturerna fortsätter dock hålla i sig så den som hoppades på värme får vänta ett tag till.

– Det blir cirka tio grader i Skåne där det är som varmast, till ner mot nollan i norr. Men den som sätter sig i lä kan nog njuta av solvärmen. Det är en hög klar luft som kommer av nordvindarna och det är skönt på ett annat sätt än den mer kvalmiga värmen, menar Eva Brokhøj.

Regn och snö

Under natten mot både lördagen och söndagen kan temperaturen gå under nollstrecket och i Norrland under tio grader. Har man exempelvis känsliga växter ute så bör man tänka på det, tipsar Eva Brokhøj.

Hur blir vädret under söndagen?

– Redan under natten mot söndagen drar det in ett molnområde i landets sydvästra del och det sprider sig över restan av landet. I norr blir det soligt men i övrigt mulnar det ganska så snabbt. Sedan följs molnen av nederbörd. I Götaland och Svealand blir det regn och i norra Värmland och Dalarna snö.

Blir det varmare framåt nästa vecka?

– Man kan väl säga att det blir

varmare i den södra halvan, kanske femton grader. Men det blir samtidigt ganska ostadigt väder med lite regn av och till.

I norr blir det mer stadigt väder men inte så jättevarmt. Det ostadiga vädret i söder och det stadiga vädret i norr verkar hålla i sig. Det kan blir uppemot tjugo grader i söder under veckan men den prognosen är lite osäker.

Är vädret normalt för årstiden?

– Ja, det får man nog säga. Det växlar och det är typiskt aprilväder.

Så blir vädret där du bor:

Följ ämnen i artikeln