Skolbarn åt rohypnol

Publicerad 2011-09-14

Skolan fick tillkalla ambulans

En burk med mystiska tabletter.

Det hittade två små pojkar i skogen utanför skolan.

De blev nyfikna och smakade.

Efter det: ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Pojkarna, som båda är i sjuårsåldern, lekte igår eftermiddag i skogen utanför Nya Tidens Montessoriskola i Täby. Det var där de hittade burken. En burk med tabletter som pojkarna beslutade sig för att äta.

Rohypnol

Vad burken innehöll, eller hur många tabletter pojkarna tog, är oklart. Men troligtvis innehöll burken det lugnande medlet rohypnol.

– Det är vad jag har hört, men jag vet inte om burken verkligen innehöll det, säger Bengt Andersén, skolans vd till Aftonbladet.

Skolan ringde SOS och ambulans och akutbil skickades till platsen.

– Bägge killarna kom under behandling så fort det var möjligt. Först på skolan och sedan på Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger Bengt Andersén.

Lämnat sjukhuset

Rektor Margareta Andersén, berättar att pojkarna fortfarande är kvar på sjukhuset, men att de efter omständigheterna ska må bra.

Hon kontaktade i går kväll samtliga föräldrar till eleverna i de berörda klasserna.

– Övriga elever på skolan kommer också informeras om vad som hänt. Dessutom har vi skolsköterskan och Täbys skolläkare här idag som vi ska rådgöra med.

Polisen kontaktad

Man letade efter burken som pojkarna talade om och den påträffades i skogen. 

– Då var etiketter borttagna. Men vi har hittat etiketterna. Hur burken kom dit har vi ingen aning om, säger Bengt Andersén.

Efter incidenten kontaktade skolan polisen som åkte till skolan.

– Det varit en polispatrull på plats i går men vi har bedömt händelsen som ett sjukvårdsärende eller olycksfall, säger Magnus Persson som är stationsbefäl i Täby.

Tabletterna har spårats och visade sig tillhöra en äldre person som hade tappat dem.