Brand i batterifabrik – flera till sjukhus

Publicerad 2021-12-25

Räddningstjänsten larmades till en batterifabrik i Västerås.

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om en brand.

Flera personer fick föras till sjukhus.

Polis och räddningstjänst har larmades under förmiddagen till Västerås med anledning av en brand i en byggnad som tillhör batterifabriken Northvolt.

– Det är Northvolts batterifabrik där det ska vara en brand i battericeller. Vi har åtta enheter på plats, säger Stefan Peterson, inre befäl vid räddningsregion Mälardalen.

Till en början uppgav räddningstjänsten att det hade skett en explosion. Det här ändrades senare av räddningstjänsten. Det handlade om en kraftig, hastig brand i ett batteri.

Flera till sjukhus

Flera personer fick föras till sjukhus. Enligt polisen fick tre personer föras till sjukhus med lindriga inhalationsskador. Utöver det ska ytterligare 17 personer föras till sjukhus för kontroll.

I början av november skedde en liknande olycka då flera personer fick uppsöka sjukhusvård.

”Samtliga mår bra”

I ett mejl skriver Northvolt:

”Strax före lunch uppstod rökutveckling på Northvolt Labs i Västerås från en battericell. Detta resulterade i att brandlarmet och det automatiska släckningssystemet sattes igång. Situationen hanterades tillsammans med de lokala myndigheterna enligt de säkerhetsrutiner vi har på plats, och är nu under kontroll.”

”Som en del av dessa rutiner har ett antal människor som potentiellt hade utsatts för röken uppsökt sjukvård för en rutinundersökning. Samtliga personer uppges må bra. ”

Larmet kom in till räddningstjänsten vid klockan 11.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln