Advokat: Flickan är lättad över domen

Publicerad 2013-06-14

Den unga flickan som gruppvåldtogs är lättad över att rättegången är över.

Hennes advokat Magnus Eriksson är nöjd med domen mot de sex pojkarna.

– Det är en väl avvägd dom. Ett år i ungdomsfängelse är lång tid för en 16-åring, säger han.

Han beskriver hur hans klient, den unga tonårsflicka som gruppvåldtogs i en lägenhet i Tensta i mars, har blivit rädd av sig och bär på ett sår som inte kommer att läka på lång tid. Men flickan känner också lättnad efter att domen mot de sex pojkar som deltog i gruppvåldtäkten mot henne föll idag.

”Hon har fått upprättelse”

– Hon är glad över att det här är över, och att rätten har trott på det hon sagt. Hon har fått upprättelse. Hon har varit stark och tydlig i det hon sagt om den här fruktansvärda händelsen. Det finns egentligen bara förlorare i det här målet, säger hennes advokat Magnus Eriksson.

Han är nöjd med domen mot de sex pojkarna. Fem av dem får ungdomsvård, det som förr kallades ungdomsfängelse, för grov våldtäkt. Den sjätte pojken döms också till ungdomsvård, men för försök till våldtäkt. De kommer att hamna på en sluten anstalt för ungdomsbrottslingar.

Betala skadestånd

Magnus Eriksson krävde under rättegången att samtliga pojkar skulle betala runt 100 000 kronor vardera i skadestånd. Rätten beslutade att de i stället ska betala kring 55 000 kronor var i skadestånd till flickan.

– Jag tyckte att var och en skulle ansvara för sin handling och betala för det, i stället för den mängdrabatt som nu inträffar. Men i övrigt är jag nöjd med domen. Påföljden är enligt praxis. Ett år i ungdomsfängelse är en lång tid för en 16-åring, säger han.
Han säger att varken han eller flickan har planer på att överklaga domen, men att de avvaktar ifall någon på försvarssidan kommer att överklaga domen.

– I så fall överklagar vi skadeståndsdelen.

Försvararen: ”Har en annan uppfattning”

Advokat Göran Witt-Strömer är försvarare till en av de dömda pojkarna.

– Vi hade en annan uppfattning än den tingsrätten hade.

Vad är er uppfattning?

– Att flickan i lagens mening inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd, säger Göran Witt-Strömer.

Om de ska överklaga tingsrättens dom om ungdomsvård vet han inte än.

– Jag ska träffa min klient på onsdag så vi får prata om det då.

ANNONS