Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Leif Mannerströms grillade färska lax med böcklingsmör

Publicerad 2013-06-24

Lax med böcklingssmör.

(4 portioner)

4 bitar färsk lax (à ca 200 g)

grönsaker efter säsong, t.ex. nypotatis, morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter

saft av citron

½ knippe finskuren gräslök

en klick smör

salt och peppar

Böckling­smör:

1 liten rödlök

saft av 1 citron

2 böcklingar

2 msk kapris

½ knippe finskuren gräslök

100 g rumsvarmt smör

worcestershiresås

Garnityr:

citronklyftor och

dillkvistar

Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok

Lax har alltid haft en stor plats i det svenska kosthållet och oftast som festmat. Nuförtiden är lax en billig råvara men har behållit sin plats som något extra läckert. Här är det aromsmöret och de fräscha grönsakerna, kanske från den egna täppan, som sätter fart på smaklökarna. Valet är fritt som du förstår. Man tar de grönsaker man har helt enkelt. Ett smakrikt vitt vin förhöjer njutningen.

Börja med smöret. Skala och hacka rödlöken fint. Koka den med citronsaften tills den kokat in. Låt svalna. Rensa böcklingen väl. Grovhacka kaprisen. Mixa eller blanda smöret med böcklingen. Blanda därefter i rödlöken, gräslöken, kaprisen samt några droppar worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar. Forma till fyra ovala bollar med matskedar och ställ dem kallt.

Borsta potatisen noga och skär i skivor. Ansa grönsakerna och skär dem i snygga bitar. Koka potatisen och lägg i grönsakerna efter hand så att allt är färdigkokt samtidigt, ungefär i denna ordning: morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter (som endast kokas några minuter).

Hetta under tiden upp utegrillen eller en grillpanna. Salta och peppra lax-bitarna. Grilla eller halstra dem 3–4 minuter. på varje sida tills de är genomstekta.

Ånga av grönsakerna, salta och peppra lätt och vänd dem med en klick smör, gräslöken och lite citronsaft i en panna så att de blir glansiga.

Lägg upp grönsakerna på ett varmt fat eller direkt på varma tallrikar med laxen ovanpå. Toppa med böcklingsmöret och servera genast.