Svensk missionär dog av skottskada

Publicerad 2012-12-13

Birgitta Almeby blev skjuten i Pakistan, nu har den svenska missionären avlidit av sina skador.

Birgitta Almeby, 71, sköts i Pakistan i förra veckan.

I går kväll avled hon på sjukhus.

– Det är tungt, säger hennes bror till Aftonbladet.

Birgitta Almeby sköts med två skott när hon var på väg hem från sitt jobb i den pakistanska staden Lahore i förra veckan.

– Förövarna verkar ha väntat på henne, och när hon steg ur bilen sköt de henne i halsen. Hon föll medvetslös ned på vägen framför sitt hus, sa Liaquat Qaiser, ledare för Full Gospel Assemblies som samarbetar med Pingstkyrkan i Köping, till dagen.se efter händelsen.

Flögs till Sverige

Den svenska missionären opererades och sövdes ned.

I måndags flögs hon till Sverige med ambulansflyg – men Birgitta Almebys liv gick inte att rädda.

Hennes bror bekräftar för SVT Nyheter att systern dött. För Aftonbladet berättar han att hans syster vårdats på Karolinska universitetssjukhuset sedan i måndags kväll och att hon inte varit kontaktbar.

I går kväll avled hon på sjukhuset omgiven av anhöriga.

– Vi visste att det skulle ske, så det var väntat. Men det är klart att det är tungt, när beskedet kommer är det så definitivt, säger brodern till Aftonbladet.

Ingen gripen

Birgitta Almeby hade bott i Pakistans nästa största stad Lahore under de senaste 40 åren. Där har hon bland annat arbetat med att utbilda sjuksköterskor i landet, hjälpt till på en flickskola och varit kontaktperson för pingstmissionen i landet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har nåtts av dödsbeskedet. "Volontärer världen över, som i likhet med Birgitta verkar för en bättre värld är ovärderliga. Denna fruktansvärda och tragiska händelse har påverkat mig starkt och idag går mina tankar i första hand till Birgittas familj", skriver hon i ett uttalande.

Polisen ska fortfarande inte ha gripit någon misstänkt för dådet.

Församlingsmedlemmen Griffen Barkat har sagt att Almeby hotades bara några dagar före dådet.

– Det var några män som misshandlade hennes vakt och sa att de skulle återkomma för att lära henne en läxa. Men det verkar inte som om hon förstått hur allvarligt det hotet var, sa Barkat till TT i förra veckan.